Благодарение на употребата им за приготвянето на различни десерти, които станаха особено популярни чрез социалните мрежи, включително и така нашумелия дубайски шоколад, все по-често си напомняме да хапваме шамфъстъци. А когато са в суров вид, те са хрупкави и леко сладки, което ги прави чудесен здравословен избор за междинно хранене.
Макар и дребни по размер, шамфъстъците са изненадващо богати на хранителни вещества. Те са източник на пълноценен протеин с всички девет незаменими аминокиселини, съдържат здравословни моно- и полиненаситени мазнини, богати са на фибри, както и антиоксиданти. Всички тези полезни вещества са неизменно свързани с ползи за здравето. Ето пет от тях, които ни носи консумацията на шамфъстъци.
Подпомагат регулирането на кръвното налягане
Шамфъстъците съдържат хранителни вещества, които подпомагат регулирането на кръвното налягане, включително калций и магнезий. Освен това са и естествен източник на калий. Този минерал също спомага за нормални нива на кръвно налягане, както и за по-добрата функция на кръвоносните съдове, като противодейства на ефектите на натрия в организма. В допълнение към тези минерали, шамфъстъците имат и полезни за сърцето съединения - фитостероли и антиоксиданти, които носят и допълнителни ползи за сърдечно-съдовата система.

Източник: iStock
Подобряват здравето на очите
Цвета си шамфъстъците дължат отчасти на каротеноидите, които съдържат: лутеин и зеаксантин - и двата от които играят решаваща роля за доброто зрение. Те се намират в ретината и помагат за филтриране на потенциално вредна светлина, намалявайки риска от очни заболявания, които водят до загуба на зрение. Такива са например свързаните с възрастта макулна дегенерация и катаракта.
Помагат за контролиране на теглото
Въпреки че много хора избягват консумацията им заради по-високото съдържание на мазнини и калории, ядките всъщност могат да бъдат част от всяка една здравословна и балансирана диета и дори да подпомогнат контролирането на теглото. Консумацията на шамфъстъци също не е свързана с наддаване на тегло или повишен риск от затлъстяване, благодарение на протеините и фибрите в тях, които ни карат да се чувстваме сити за по-дълго и съответно помагат за предотвратяване на преяждането. И не на последно място, шамфъстъците ни помагат да си набавяме достатъчно фибри и дори да намалим обиколката на талията.

Източник: iStock
Подпомагат контрола на кръвната захар
Консумацията на шамфъстъци може да подпомогне контрола на кръвната захар, което ги прави отличен избор за хора с диабет или в преддиабетно състояние. Отново благодарение на комбинацията им от здравословни мазнини, протеини и фибри, те помагат за балансиране на нивата на кръвна захар.
Подобряват здравето на червата
Както вече споменахме, шамфъстъците са богати на фибри. Освен заради тях обаче, тези ядки са полезни за чревното здраве и със свойството си да подпомагат размножаването на бактериите в микробиома, които произвеждат бутират. Той представлява вид мастна киселина, за която е известно, че действа като гориво за клетките в дебелото черво, подпомагайки здравето на червата, така важно за храносмилането, теглото, имунната система и други функции на организма, пише Eating Well.