Благодарение на употребата им за приготвянето на различни десерти, които станаха особено популярни чрез социалните мрежи, включително и така нашумелия дубайски шоколад, все по-често си напомняме да хапваме шамфъстъци. А когато са в суров вид, те са хрупкави и леко сладки, което ги прави чудесен здравословен избор за междинно хранене.

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

И с какви ползи за здравето се отличават

Макар и дребни по размер, шамфъстъците са изненадващо богати на хранителни вещества. Те са източник на пълноценен протеин с всички девет незаменими аминокиселини, съдържат здравословни моно- и полиненаситени мазнини, богати са на фибри, както и антиоксиданти. Всички тези полезни вещества са неизменно свързани с ползи за здравето. Ето пет от тях, които ни носи консумацията на шамфъстъци.

Подпомагат регулирането на кръвното налягане

Шамфъстъците съдържат хранителни вещества, които подпомагат регулирането на кръвното налягане, включително калций и магнезий. Освен това са и естествен източник на калий. Този минерал също спомага за нормални нива на кръвно налягане, както и за по-добрата функция на кръвоносните съдове, като противодейства на ефектите на натрия в организма. В допълнение към тези минерали, шамфъстъците имат и полезни за сърцето съединения - фитостероли и антиоксиданти, които носят и допълнителни ползи за сърдечно-съдовата система.

Снимка 735349

Източник: iStock

Подобряват здравето на очите

Цвета си шамфъстъците дължат отчасти на каротеноидите, които съдържат: лутеин и зеаксантин - и двата от които играят решаваща роля за доброто зрение. Те се намират в ретината и помагат за филтриране на потенциално вредна светлина, намалявайки риска от очни заболявания, които водят до загуба на зрение. Такива са например свързаните с възрастта макулна дегенерация и катаракта.

Помагат за контролиране на теглото

Въпреки че много хора избягват консумацията им заради по-високото съдържание на мазнини и калории, ядките всъщност могат да бъдат част от всяка една здравословна и балансирана диета и дори да подпомогнат контролирането на теглото. Консумацията на шамфъстъци също не е свързана с наддаване на тегло или повишен риск от затлъстяване, благодарение на протеините и фибрите в тях, които ни карат да се чувстваме сити за по-дълго и съответно помагат за предотвратяване на преяждането. И не на последно място, шамфъстъците ни помагат да си набавяме достатъчно фибри и дори да намалим обиколката на талията.

Снимка 735347

Източник: iStock

Подпомагат контрола на кръвната захар

Консумацията на шамфъстъци може да подпомогне контрола на кръвната захар, което ги прави отличен избор за хора с диабет или в преддиабетно състояние. Отново благодарение на комбинацията им от здравословни мазнини, протеини и фибри, те помагат за балансиране на нивата на кръвна захар.

3 вида ядки, които имат повече протеин от цяло яйце

3 вида ядки, които имат повече протеин от цяло яйце

По колко и от кои ядки да хапваме по-често

Подобряват здравето на червата

Както вече споменахме, шамфъстъците са богати на фибри. Освен заради тях обаче, тези ядки са полезни за чревното здраве и със свойството си да подпомагат размножаването на бактериите в микробиома, които произвеждат бутират. Той представлява вид мастна киселина, за която е известно, че действа като гориво за клетките в дебелото черво, подпомагайки здравето на червата, така важно за храносмилането, теглото, имунната система и други функции на организма, пише Eating Well.