Когато говорим за здравословен начин на живот, сладките храни със сигурност не фигурират в списъка на тези, които трябва да консумираме. Поне не редовно. Е, все пак, хора сме и не можем да се лишим напълно от малките сладости в живота. Затова и е добре да знаем как и да задоволим глада си за сладко, и да бъде с минимална вреда.
Разбира се, веднага се сещаме за редица вреди, с които се свързва честият прием на захар, най-вече бяла. Затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми, хипертония и какво ли още не. За уж по-здравословните подсладители като стевията също се изписа много напоследък и вече и тях използваме с повишено внимание.
И в целия този поток от информация и противоречиви твърдения не е никак трудно да се объркаме кое е най-здравословното сладко. Тази седмица своето мнение по темата сподели и нутриционистката, сертифицирана от Oxford, Суман Агарвал. В своя профил в социалните мрежи тя публикува видео, в което разказва с подробности за различните видове подсладители, техните ползи и вреди.
Захарта, разбира се, е на първо място като най-консумирана, но и най-преработена. Нейният гликемичен индекс е между 65 и 75, а калориите - цели 390 за 100 грама. Освен това, има нулева хранителна стойност и води до резки скокове и спадове в нивата на кръвна захар.
Медът е посочен като най-малко преработения подсладител, което е голям плюс в актива му. Богат е на антиоксиданти и е много полезен за целия организъм, както и за чревната микрофлора в частност. Гликемичният му индекс е от 45 до 69, а калориите - от 240 до 330 на 100 грама.
Източник: iStock
Фурмите са едни от най-сладките плодове, които са богати на фибри и желязо. Те са с нисък гликемичен индекс между 40 и 55, а калориите за 314 за 100 грама. Съветът на нутрициониста е да не консумираме повече от две на ден.
Също така тя припомня препоръките на Световната здравна организация максимум 10% от дневният ни калориен прием да е под формата на захари. И съветва да се придържаме дори към по-нисък процент. И винаги, когато е възможно, да залагаме на натуралните алтернативи, били те и с повече калории.
Източник: iStock
И да се стремим максимално да избягваме всички изкуствени подсладители като аспартам, захарин, сукралоза, калиев ацесулфам и неотам, цитират я от Hinduistan Times.
Като един от най-здравословните избори се посочва алулозата. Тя е вид естествена захар, съдържаща се в някои плодове като смокини, стафиди и киви. Дава ни същата сладост като бялата захар, но с много малко калории и без да предизвиква резки скокове и спадове. Тя подпомага и абсорбирането на въглехидратите, затова и е посочена като най-здравословния избор за подсладител, обяснява Woman's World.
Ксилитолът, който също е от естествен произход, е друг добър избор. Като най-голямо негово предимство се посочва това, че не води до образуването на кариеси. Нисък гликемичен индекс и малко калории са друг две причини да го предпочетем пред други алтернативи. А каквото и да изберем, най-важното е да не забравяме, че водещо е количеството, което консумираме.