Макар че коктейлите предполагат експериментиране със съставки, рецептите обикновено се базират на комбинация от основна спиртна напитка, плодов сок и друг алкохол с по-високо съдържание, каквито са ликьорите например.

Алхимия в чаша - или защо Clarified Milk Punch не е това, което изглежда

Алхимия в чаша - или защо Clarified Milk Punch не е това, което изглежда

Този пунш е една от напитките, които можем да наречем енигма

В други коктейли обаче се залага на съчетание от няколко основни спиртни напитки, балансирани с алкохол с по-ниски градуси. Точно такъв е Angel's Face.

Създаден по оригинална рецепта от бармана от Бруклин Джей Цимерман, коктейлът включва джин, ябълково бренди и кайсиев ликьор.

Джинът е класическа основа в редица рецепти, като тези за Martini и Gimlet например. Рядко обаче се комбинира с ябълково бренди.

Applejack, както е известно то, датира от XVII век. Създадено e от американски колонисти, които направили по-силен сайдер. Но увеличили алкохолното му съдържание, като оставили бъчвите да престоят на открито за една нощ, докато замръзнат. Този метод им позволил да отделят формиралия се лед от получената напитка в бъчвите, която нарекли именно applejack.

Макар ябълковото бренди да е по-популярно като съставка в класическия Jack Rose, в Angel's Face той придава на джина характерните си плодови нотки. Кайсиевият ликьор пък придава допълнителен плодов вкус и известна сладост на коктейла.

А ето и как да си го приготвим по рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 30 мл джин
  • 30 мл ябълково бренди
  • 30 мл кайсиев ликьор
  • портокалова кора (за гарниране)
Коктейл Sherry Flip – от старомодна напитка до изкусително кадифена класика

Коктейл Sherry Flip – от старомодна напитка до изкусително кадифена класика

Нискоалкохолен и с изненадващо богат и плътен вкус

Какво ги правим

В пълна с лед чаша за миксиране сипваме джина, ябълковото бренди и кайсиевия ликьор, и разбъркваме, докато се охладят добре. След това прецеждаме в коктейлна чаша, а за финал гарнираме с портокалова кора.