Задава се поредният уикенд, в който се чудим накъде да поемем, за да разнообразим малко от делниците. Какво по-добро място от едно село в Южна България със звучното име Старосел, което заради своите антични тракийски гробници и храмове придоби световна известност. Редом с това, селото предлага винен туризъм и СПА процедури.

Как да стигнем

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Най-удобно до селото се стига по магистрала "Тракия ", заобикаля се Пловдив и се поема по отбивката за Карлово. Вероятността човек да се отклони от главния път е малка, но не и за ценителите на историята и културното наследство на човечеството.

Какво да видим

Най-впечатляващото за района е Тракийският храмов комплекс. Макар редица иманяри през годините да са се упражнявали да открият богатствата на траките, скътани по тези земи, чак през 2000 г. - в резултат на задълбочени проучвания, научен анализ на данни и много работа, Георги Китов най-накрая успява.

Снимка 408482

Източник: iStock

Тракийският култов комплекс Старосел обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Той е откритие без аналог в света и поставя България във фокуса на световната историческа общност. Ценността на находката е достойна да се мери с най-значимите световни археологически открития.

От Тракийския храмов комплекс при Старосел достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм "Хоризонт".

Големият храм на Четиньова могила

Намира се на 4 км от Старосел. Гробницата е разположена на хълм в живописна местност над селото, с поглед към Тракийската низина. Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей, който датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр.

Гробница "Четиньова могила" е централно място на голям култов център от множество светилища и няколко десетки могили, в пет от които са открити богати царски погребения на траките. Смята се, че в храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син - Слънцето, и Орфей.

Снимка 408485

Източник: iStock

Има предположения, че именно в тази гробница е погребан и Ситалк - един от най-могъщите владетели на Одриското царство.

Гробницата е разположена в могила с височина 20 м и диаметър 85 м, оградена е със стена от обработени гранитни блокове с дължина 241 м, а на места достига до 3.5 метра височина.

Изградена е от добре изработени каменни блокове, захванати помежду си с железни скоби, залети с олово и се състои от южно парадно стълбище, две странични, коридор, представителна фасада, правоъгълна и кръгла камера. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино или вода.

Работно време

Тракийският храмов комплекс е със зимно и лятно работно време. От 1 септември до 30 април е отворен за посетители всеки ден от 9 до 17 ч., а от 1 май до 31 август работи без почивен ден от 9 до 20 ч.

Снимка 408481

Източник: iStock

Входни такси са съответно по 3 лв. за възрастни и по 1 лв. за ученици и пенсионери.

Храм "Хоризонт"

Могила "Хоризонт" се намира в местността Манастирчето, на около 1.5 км от село Старосел. Храмът датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Това е единствената открита в Тракия гробница с колони - две странични и шест лицеви.

Снимка 408483

Източник: iStock

Смята се, че в нея е бил погребан тракиец от висш ранг, за което свидетелстват намерените предмети в гроба, между които сребърни мъниста, златни пластинки за пришиване към дрехи и бронзови върхове на стрели.

Работно време

За посещението на храма не се заплаща такса, защото в момента няма туристическо обслужване.

Около Старосел има още могили, които са проучени и консервирани, но не са отворени за посещения.

Снимка 408484

Източник: iStock

Вино и СПА

След като сме отделили време да разгледаме невероятните археологически открития на местността, заслужено можем да се отдадем на почивка с вино и СПА процедури. Да не забравяме, че Старосел се слави и с хубавото си вино.

Можем да разгледаме винарската избра "Старосел", която предлага разнообразни дегустации на вино и ракия. Чрез тях ще научим полезни знания за тези питиета и ще съберем по-богато разнообразие от впечатления, опитвайки до седем различни вина и три вида ракии.

Ако се интересуваме и от самото производство, комплексът дава възможност да разгледаме и тяхната дестилерия, както и т.нар. енотека - залата, която е оптимално климатизирана за съхранение на вино в бъчви и бутилки.

При липса на любопитство и за тези неща, то тогава можем чисто и просто да си изпием чаша вино в горещия басейн на открито, да поглезим стомаха си с местни специалитети и да си почиваме активно.