През 2017 г. Международната асоциация за въздушен транспорт съобщи за увеличение на неконтролираното поведение на пътниците, с един инцидент на всеки 1053 полета в световен мащаб.

Защо шеф на нискотарифна авиокомпания иска да ограничи употребата на алкохол по летищата

Защо шеф на нискотарифна авиокомпания иска да ограничи употребата на алкохол по летищата

Проблемите идват по време на полет

През 2023 г., откогато са последните данни, честотата на инцидентите скочи до един за всеки 480 полета. Повече от четвърт от тези случаи са свързани с алкохол, често консумиран преди качване на борда или на борда на самолета.

Някои от европейските нискотарифни компании дори започнаха да коментират възможно ограничаване на продажбата на алкохол на терминалите до две питиета на пътник.

На този фон новината, че Air Canada ще сервира безплатна бира, вино и закуски на пътниците в икономична класа на всички полети, а не само на дългите маршрути, е малко изненадваща.

С това авиокомпанията става единствената сред големите североамерикански превозвачи, която предлага безплатен алкохол в икономична класа на цялата си мрежа от полети.

Радост за някои, неприятности за други

Източник: iStock

Радост за някои, неприятности за други

Американските конкуренти като American, Delta и United предлагат безплатни напитки само на полети над определено разстояние, докато нискотарифните превозвачи като Spirit, Frontier и JetBlue таксуват алкохолните напитки.

"Храната и напитките имат непропорционално голямо въздействие върху удовлетвореността на пътниците", казва вицепрезидентът на Air Canada Скот О'Лиъри пред Reuters, като допълва, че премахването на таксите за алкохол, вместо намаляване на таксите за багаж, има по-голяма стойност за пътниците. За авиокомпанията също.

Често пътниците са почерпени още от терминала на летището

Източник: iStock

Често пътниците са почерпени още от терминала на летището

Не всички в авиационната индустрия споделят мнението на канадския превозвач. Алкохолът може да бъде източник на комфорт за някои пътници, но и основна причина за проблемно поведение във въздуха.

Стюардеса от голяма международна авиокомпания, останала анонимна пред Euronews, споделя, че наблюдава отблизо пътниците, които поръчват повече напитки. "Има много валидни причини да се ограничи консумацията на алкохол на борда - от проблеми със сигурността при извънредна ситуация до благосъстоянието на другите пътници", обяснява тя.