Правилната температура на виното е от ключово значение, за да му се насладим максимално. Но вероятно на всеки се е случвало да забрави да охлади бутилката преди пристигането на гостите. Е, за щастие дори в тази ситуация има как да спасим положението.
Ето кои са най-ефективните и бързи начини да охладим вино, както и някои полезни хитрини, които също може да приложим.
Златният стандарт: в ледена кофа
Най-ефективният начин за охлаждане на вино е като потопим бутилката в ледена кофа. За целта пълним съда с равни части лед и студена вода. Това съотношение е по-ефективно в сравнение с потапянето само в лед, тъй като температурата на замръзване на водата позволява на виното да се охлади равномерно.
Важно е също така бутилката да е напълно потопена, отново за да бъде равномерно охладена накрая. Още един полезен и хитър съвет е да увием пакет лед около бутилката, като по възможност е обгърната най-голяма площ.
В случай че сме наистина притиснати от времето и искаме да забързаме процеса на охлаждане, може да добавим сол в съдържанието на кофата. Солта ще понижи точката на замръзване на водата и така виното ще се охлади по-бързо - необходими са около 15 минути. А преди сервиране, е винаги добре да сме охладили предварително и чашите.
![Снимка 703702](https://webnews.bg/uploads/images/02/3702/703702/640x.jpg?_=1739483196)
Източник: iStock
Най-добър алтернативен метод: мокра кърпа и фризер
Ако пък не разполагаме с лед у дома, има алтернативен начин да охладим добре виното. Нужно е само да увием бутилката с мокра кърпа и да я сложим във фризера. Тук обаче трябва да бъдем внимателни да я не оставим за твърде дълго време, в противен случай виното може да експлодира от бутилката.
Единственият метод за охлаждане, до който не е препоръчително да прибягваме, е добавянето на кубчета лед директно в чашата с вино, тъй като така просто ще го разводним.
Полезно е да имаме предвид също, че виното не обича да е прекалено охладено. Причината е, че твърде ниската температура може да притъпи ароматите и вкусовете на някои видове вино, особено пенливо, сухо бяло и леко червено, като пино ноар например, пише сайтът на Martha Stewart.