С богатата си природа, Черно море и многобройните планини, България предлага условия за туризъм през цялата година. Факт е, че най-силен е летният сезон по морския бряг, както и зимният в най-популярните ни ски курорти, които се радват на голям интерес и от чуждестранните туристи. Но има и една друга даденост на страната ни, която я превръща в привлекателна дестинация през всеки сезон и по всяко време. И това са винените маршрути, винената култура и винопроизводството.
По-рано този месец Министерството на туризма представи новия указател на английски език "Винените маршрути на България". С него страната ни се позиционира на световната винена карта и се дава зявка да се превърне в целогодишна винена дестинация. Скоро може да стане част и сертифицирания европейски културен маршрут "Пътят на виното".
След проведената в Пловдив Глобална конференция по туризма на ООН на сайта на UN Tourism намираме подробна информация за винените региони в България и историята на винопроизводството. Ето и най-интересното за тях, което вероятно и ние не знаем.

Източник: iStock
Винопроизводството е описано като хилядолетна традиция по нашите земи, която се свързва още с древните траки, които са сред първите заселници тук. Споменава се за Тракийското златно съкровище, което съдържа и съдове за пиене на вино, а производството и консумацията му се определят като религиозен ритуал.
През 1980 г. страната ни е най-големият винопроизводител в Източния блок и на четвърто място в целия свят. През XIX и в началото на ХХ се поставят основите на модерното винопроизводство и започват да се използват по-модерни технологии. А те, заедно с уникалните винени сортове, които се отглеждат, водят до създаването на продукт, който се цени високо и на световно ниво. Това се доказва и от наградите, които не спират да печелят нашите производители.
Общата площ на лозята на територията на България е 56 200 хектара, а общата реколта от грозде - 147 804 тона. 675 740 хектолитра е общото произведено вино в страната като по-голямата част от него е бяло. Регистрираните винопроизводители са общо 340.

Източник: iStock
Виното, което отива за износ, е около 120 хиляди хектолитра (1 хектолитър= 100 литра). По-голямата част от него е за европейския пазар. Най-разпространените сортове са Мерло и Каберне Совиньон. А ето и малко подробности за петте винени региона, на които условно се разделя страната ни, както и за винените маршрути, които преминават през тях.
В Дунавската равнина между Стара планина и река Дунав се произвеждат червени вина като Рубин, Гъмза, Памид, Мерло, Каберне Совиньон и Пино Ноар, както и качествени бели вина като Врачански Мискет, Шардоне и Тамянка. Виненият марпрут тук ни води през някои от най-старите лозарски райони в страната, край градове като Белоградчик, Видин, Плевен, Велико Търново, Свищов и Русе, където може да посетим местните винарни и да опитаме както традиционни, така и по-модерни вина. Препоръката е да дегустираме Гъмза и да я комбинираме със сърми от агнешки дробчета, пилешки дробчета в масло или по-мазни риби или пай със спанак и сирене.

Източник: iStock
Тракийската долина е защитен район, в който се отглеждат различни винени сортове, най-вече червени вина като Мерло, Каберне Совиньон и Рубин. Край край Асеновград пък е родното място на известния по цял свят със своята комплексност и плодов вкус Мавруд.
Това е е един от най-важните и плодородни винарски райони на България. Именно тук задължително трябва да опитаме Рубин в комбинация с каварма, сач и други месни ястия. А Маврудът се комбинира перфектно както с червено месо, така и с родопски пататник.
Черноморският регион със своя мек климат е идеален за сортове като Димят, Варненски мискет, редкия и специфичен сорт грозде Гергана, както и Совиньон блан и Шардоне. В някои райони се отглеждат и червени вина като Памид, Мерло и Каберне Фран, а най-големите му винарни са във Варна, Поморие, Бургас и Шумен. Тук задължително трябва да опитаме Димян и Варненски мискет в комбинация с печена черноморска риба или миди със Совиньон Блан.

Източник: iStock
В Долината на Струма климатът е подобен на средиземноморски и това дава идеални условия за отглеждането на уникални гроздови сортове като Широка Мелнишка и Мелник 55, както и Мерло и Каберне Совиньон. Тук се произвеждат и прекрасни бели, свежи и минерални вина от добре познатия сорт грозде Сандански Мискет. Мелник и Сандански са градовете, където е съсредоточено лозарството.
Това е един от най-бързоразвиващи се винарски региони в страната. Вино от сорта грозде Мелник 55 се съчетава перфектно с традиционна капама, а Широката мелнишка - с ястия от агнешко месо.

Източник: iStock
В Долината на розите освен рози се отглежда и грозде, а от него се прави страхотно вино, най-вече от сортовете Червен мискет, Траминер, Шардоне, Ризлинг, Памид, Каберне Совиньон и Мерло. Так акцентът е именно върху Червния мискет, който е идеален спътник за традиционните вкусни, сладко-солени баници, питки, както и яйца по панагюрски. Каберне Совиньонът е перфектен за месни ястия, докато Мерлото се комбинира идеално с пълнените чушки, които всички обичаме.
Безспорно виненият туризъм е една страхотна причина за чужденците да посетят страната ни, а за нас - да я обиколим и опознаем от една различна перспектива. И явно именно това ще е акцентът в следващите години, който ще позволи да се наложим на световната винена карта - напълно заслужено.