Есента може и да не ни се струва като най-предразполагащия към коктейли сезон, но истината е, че някои от тях ни примамват да им се насладим именно през по-студените месеци. Просто защото вкусовите им комбинации ни носят усещане за уют.
Такъв пример е Lambrusco Smash - изкусителен коктейл, чийто основен алкохол е вино, но успешно комбинира в себе си също опушените нотки на мескал с цитрусова свежест и леката пикантност на джинджифиловата бира.
Lambrusco всъщност е италиански червен винен сорт грозде, като същото име носи и виното, произведено основно от него. Произходът им идва от четири зони в Емилия-Романя и една в Ломбардия - главно около централните провинции Модена, Парма, Реджо-Емилия и Мантуа, като гроздето има дълга история на винопроизводство.
Но освен да му се насладим самостоятелно, можем да се възползваме от дълбочината на вкуса му, за да го превърнем в една по-сложна и нюансирана напитка. В Lambrusco Smash виното се съчетава чудесно с вече споменатите съставки, а крайният резултат е запомнящ се коктейл, който е едновременно леко пикантен, сладникав и освежаващ.
Колкото до вида Lambrusco, което да изберем, е препоръчително то да не е твърде сухо, а да има лека сладост. На пазара можем да открием основно три вида - сухо (secco), полусухо (semisecco) и сладко (dulce). След като сме се сдобили с основната съставка за Lambrusco Smash, нека видим да си го приготвим по рецептата на Delish.
Какво ни трябва
- 60 мл Lambrusco
- 50 мл прясно изцеден портокалов сок
- 30 мл джинджифилова бира
- 30 мл мескал
- портокалова кора, за украса
Какво ги правим
След като напълним чаша с лед, добавяме всички течни съставки. Разбъркваме за няколко секунди, докато се смесят добре и охладят. Накрая гарнираме с портокалова кора по желание.