Една чаша мерло или пардоне вечер не е нещо необичайно - помага ни да се отпуснем след тежък ден и чудесно допълва вечерята. Но какво всъщност прави този навик с тялото ни, ако го правим всеки ден.

Как да изберем вино за подарък

Как да изберем вино за подарък

4 съвета от сомелиер

Дълго време се смяташе, че червеното вино има ползи за здравето, но по-нови проучвания показват, че нещата са по-сложни. Най-важното правило? Дозата има значение. Според официалните препоръки умерената консумация означава до една чаша дневно за жените и до две за мъжете. Повече от това вече крие рискове, особено ако се случва постоянно. Ето и какви са тези рискове, според Eat This Not That.

Тялото свиква с алкохола

Снимка 719868

Източник: iStock

Нужни са по-големи количества за същия ефект, а това повишава риска от прекаляване, дори ако не го усещаме веднага. Уврежданията по тялото продължават, дори и без видими признаци.

Увеличава се рискът от рак

Снимка 719869

Източник: iStock

Редовната консумация дори на една чаша дневно може да повиши риска от някои видове рак, като на гърдата, черния дроб, дебелото черво и др.

Може да помогне срещу стрес, но не и без последици

Снимка 719871

Източник: iStock

Съединението ресвератрол в червеното вино може да намали тревожността. Ако комбинираме чашата вино със смислен разговор, ефектът е още по-добър. Но трябва да внимаваме - ако се превърне в основния ви начин за справяне със стреса, това може да се окаже опасно.

Калориите не прощават

Снимка 719870

Източник: iStock

Една чаша има около 120 калории. Всекидневната консумация може бързо да се отрази на теглото ни, особено защото тялото изгаря първо калориите от алкохола, а другите се складират като мазнини.

Най-добрите вина на Балканите (без България)

Най-добрите вина на Балканите (без България)

Има с какво да ни изненадат и очароват

Ползи за сърцето - но в умерени количества 

Снимка 719873

Източник: iStock

Някои изследвания показват, че умерената употреба на вино може да намали риска от сърдечни заболявания. Но прекаленото пиене води до повишено кръвно налягане и по-висок риск от инсулт.