Една чаша мерло или пардоне вечер не е нещо необичайно - помага ни да се отпуснем след тежък ден и чудесно допълва вечерята. Но какво всъщност прави този навик с тялото ни, ако го правим всеки ден.
Дълго време се смяташе, че червеното вино има ползи за здравето, но по-нови проучвания показват, че нещата са по-сложни. Най-важното правило? Дозата има значение. Според официалните препоръки умерената консумация означава до една чаша дневно за жените и до две за мъжете. Повече от това вече крие рискове, особено ако се случва постоянно. Ето и какви са тези рискове, според Eat This Not That.
Тялото свиква с алкохола

Източник: iStock
Нужни са по-големи количества за същия ефект, а това повишава риска от прекаляване, дори ако не го усещаме веднага. Уврежданията по тялото продължават, дори и без видими признаци.
Увеличава се рискът от рак

Източник: iStock
Редовната консумация дори на една чаша дневно може да повиши риска от някои видове рак, като на гърдата, черния дроб, дебелото черво и др.
Може да помогне срещу стрес, но не и без последици

Източник: iStock
Съединението ресвератрол в червеното вино може да намали тревожността. Ако комбинираме чашата вино със смислен разговор, ефектът е още по-добър. Но трябва да внимаваме - ако се превърне в основния ви начин за справяне със стреса, това може да се окаже опасно.
Калориите не прощават

Източник: iStock
Една чаша има около 120 калории. Всекидневната консумация може бързо да се отрази на теглото ни, особено защото тялото изгаря първо калориите от алкохола, а другите се складират като мазнини.
Ползи за сърцето - но в умерени количества

Източник: iStock
Някои изследвания показват, че умерената употреба на вино може да намали риска от сърдечни заболявания. Но прекаленото пиене води до повишено кръвно налягане и по-висок риск от инсулт.