"Новото божоле пристигна" или "Le Beaujolais nouveau est arrivé!", както и изразът на френски, се произнася всяка година в третия четвъртък на ноември. През 2024 г. това се пада днес, 21 ноември.
Защо това младо червено вино има специален ден и как той е успял да се превърне в своеобразен международен празник? Производителите на божоле - червено вино, което се прави от сорта гаме, отбелязват края на събирането на реколтата от XIX век.
Това е младо вино (vin de primeur), което означава, че заложено през септември грозде се е превърнало в готово за консумация вино около два месеца по-късно. В района на Лион бъчвите с божоле са били доставяни до баровете и ресторантите директно по река Сона.
През 1937 г. божолето се сдобива със защитено географско наименование, което обаче забранява на производителите му да го продават по-рано от 15 декември. Тази мярка е облекчена двайсетина години по-късно, а през 1985 г. за първи ден за консумация на божоле нуво е приет третият четвъртък на ноември.
Източник: iStock
Регионът, в който се произвежда божоле
Новото божоле пристига по магазините и ресторантите в цял свят точно 12.01 ч. на обяд. Противно на очакваното обаче, първи вкусват виното в Япония, а не във Франция, пишат Sortir a Paris.
Източник: iStock
След този час може да се наслаждаваме на свежия вкус на божоле нуво, който не натежава от характерните за червените вина танини, в продължение на няколко месеца. За разлика от много други вина, няма смисъл да оставяме младото божоле да отлежава, защото вкусът му не се подобрява с времето.