Изборът на подарък може да бъде истинско предизвикателство, особено когато искаме да впечатлим и да покажем внимание. Виното е един от най-елегантните и универсални подаръци, подходящ за почти всякакъв повод - от корпоративни събития и рождени дни до празници като 8 март. То носи със себе си усещане за изисканост и емоция, но за да направим правилния избор, е важно да знаем как да подходим.

3 идеи за подаръци за 8 март (дори и в последния момент)

3 идеи за подаръци за 8 март (дори и в последния момент)

И 2 събития, които да не пропускаме

И понеже сме по-скоро любители и ценители, отколкото експерти по темата, решихме да потърсим професионалните съвети на сомелиер, който ни открехна вратата на тайните на виното и ни даде някои ценни насоки. 

Илиян Петракиев е родом от китния балкански град Троян. Завършил е мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството, но по професия и призвание е сомелиер.

Възпитаник и сертифициран сомелиер е към международната организация Court of Masters Sommeliers Europe. Практиката го е отвеждала на много места по света от САЩ, Италия и Лондон и обратно до родния Троян, където в момента развива малък бизнес в сферата на ресторантьорството - кафе и вино бар "Ка-Ви".

Защо е думичка вълшебна

Както отбелязва Илиян Петракиев, първото (и най-важно) е да сме наясно защо купуваме вино за подарък. Дали защото е модерно и само "отбиваме" номера, или защото знаем, че човекът, на когото ще подаряваме виното, наистина обича да го консумира с удоволствие.

Снимка 706948

Източник: iStock

Ако е първото, отговорът е ясен - разпростираме се според чергата си. При втория случай трябва да разполагаме с по-подробна информация, а именно за кого е предназначено виното, какви са неговите или нейните предпочитания за стил вино или сорт грозде. Ако са ни поканили на вечеря, е добре да имаме представа и какво ще е менюто. Така бихме могли да дадем полезна информация и на винения консултант за по-правилна насока.

Българско или чуждо вино - това е въпросът

Не бива да сме предубедени в избора си, но каквото и вино да изберем, то трябва да е споделено. На световната винена сцена има какво да се опита и е добре да го правим, за да калибрираме и оформим вкуса си. В момента вината в портфолиото на Илиян Петракиев обаче са на 80% от малки и средни български производители и малки винени проекти.

Снимка 706946

Източник: iStock

"Главно защото вярвам, че малките бизнеси е нужно да се подкрепят, за да можем заедно да изграждаме устойчивост в бъдеще време."

България в два сорта

Илиян не крие, че лично той би подарил вино, което носи история и емоция в себе си. Сомелиерът намира оригиналност в красивите вина, които дават възможност на плода да покаже своите тероарни характеристики - тоест всички условия, които оформят лозата и гроздето в конкретния регион, да бъдат изразени и в напитката.

Снимка 706947

Източник: iStock

Може би затова за най-интригуващи смята червените сортове като Мавруд и Рубин, които имат слава на "тежки" вина, но той намира за направени с изразена елегантност и ненатрапчивост.

Вино и любов - 4 места, където да съчетаем Свети Валентин с Трифон Зарезан

Вино и любов - 4 места, където да съчетаем Свети Валентин с Трифон Зарезан

Няколко предложения за винарни с хотелска част в България

И все пак, какви са тенденциите през 2025 г.

Макар да не можем да сложим всичко под общ знаменател, според сомелиера "натуралните" вина и тези с минимална интервенция по време на винификация ще са на фокус тази година. Вината в кенове и нашумелите Пет-нати (вид пенливи вина) също.

Снимка 706945

Източник: iStock

Идва лято, а има хора, които консумират само червено вино. В този ред на мисли, търсенето на вината в Кларе стилистика (леки и елегантни червени вина, които са много подходящи леко изстудени за горещ ден) трябва да расте. Във виното се търси свежест и плод, а горещото време в основен фактор за винарите, така че това ще бъде предизвикателство - да се правят свежи, плодови вина с по-ниско алкохолно съдържание.

"Не е изключено да виждаме повече червени вина от бели региони", категоричен е Илиян Петракиев.