Съвсем очаквано пандемията ни завари напълно неподготвени. Помним ясно първите седмици, в които със страх отивахме до магазина, а маската беше първото нещо, което взимахме със себе си.

Маските и колко често трябва да перем тези за многократна употреба

Колко често трябва да перем предпазната си маска

Не става само с носене, иска и почистване

Но и три месеца по-късно маската е неизменна част от ежедневието ни, когато трябва да посещаваме обществени места на закрито. Предпазните средства обаче могат да създадат и големи проблеми, когато не се изхвърлят правилно.

Вече на всеки му е известно, че годишно в океаните попадат тонове пластмаса, което задълбочава проблема със замърсяването. През последните месеци обаче сред редовните отпадъци могат да бъдат намерени и все повече предпазни маски. 

Снимка 483883

Източник: Facebook / Opération Mer Propre

Неправителствената френска организация Opération Mer Propre вече се опита да обърне сериозно внимание на този проблем. Водолази се натъкват на десетки маски, ръкавици и шишета от дезинфектанти, които плуват в Средиземно море.

Снимка 483882

Източник: Facebook / Opération Mer Propre

Притесненията на Джофри Пелтиер от Opération Mer Propre са, че заради създалата се ситуация, този вид отпадъци ще започне да се среща все по-често.

Avantium, замърсяването и пластмасата на растителна основа, която се разгражда за една година

Пластмасата, която се разгражда за една година

Борбата със замърсяването продъжава

Това, че предпазните маски се използват все повече и голяма част от тях се изхвърлят в природата, може да доведе до положение, в което в Средиземно море да плуват повече маски, отколкото медузи, смята друг член на организацията Лорен Ломбард, пише The Guardian.