Предпазните маските за лице продължават да бъдат част от живота ни, също както и коронавирусът. И тъй като все пак излиза скъпо да купуваме от тези за еднократна употреба, често използваме такива за многократна.

Маските, maskne, кожните раздразнения и как да ги избегнем

Как да не ни излизат пъпки от носенето на маска

И красиви, и защитени

Именно вторите трябва старателно да поддържаме чисти, защото използването на една и съща маска за многократна употреба без почистване не само няма да ни предпази от вируса, а може да има и обратен ефект.

Колко често трябва да перем маската за лице за многократна употреба

Тъй като вирусът остава активен върху различните материи за дълъг период от време, необходимо е да перем нашата маска за лице поне веднъж на ден.

Ако подозираме, че някой, с когото сме били в близък контакт, е заразен с COVID-19, трябва незабавно да сложим маската за пране, дори и да е била току-що почистена. Освен бактерии и вируси, по маските се събира и голямо количество пот, мръсотия или грим от кожата ни, което също влияе негативно на здравето.

Снимка 480255

Източник: iStock

Как да дезинфекцираме маската от плат

Машинното пране при висока температура с перилни препарати е достатъчно, за да убие вируса. Ако не искаме да пускаме пералнята само за една маска, а предпочитаме да я измием ръчно, трябва да се уверим, че изпираме внимателно всеки сантиметър от нея.

Накисването на маската в гореща вода за 10 минути и старателното ѝ изплакване също ще помогне за премахване на всички патогени. Трябва да избегнем използването на белина, тъй като острата миризма може да причини гадене и главоболие.

Маските, носенето на очила и как да не се запотяват стъклата

Как да не ни се запотяват очилата, докато сме с маска

Няколко полезни трика

Каква е подходящата температура за пране на маска за лице

Вирусите не издържат на високи температури, следователно, прането на маските за многократна употреба при температура над 60 градуса помага за добра дезинфекция. Тъй като тъканите с тъмни цветове избледняват след няколко пранета на висока температура, препоръчително е да си направим или закупим маска с по-светли нюанси.

Снимка 480256

Източник: iStock

Как трябва да изсушим маската си

За най-оптимална дезинфекция на маска за многократна употреба от плат се препоръчва изсушаването ѝ в сушилня на висока температура. Що се отнася до маските с пластмасов филтър и клапан, с тях трябва да бъдем изключително внимателни и да ги сушим на слънце. Може да се използва и сешоар, като лесна и ефективна алтернатива на сушилнята.

Слънчевата светлина е друго отлично естествено хигиенизиращо средство. За допълнителна дезинфекция на маската, страхотен вариант е гладенето ѝ след сушене, което ни гарантира, че вирусът е елиминиран напълно, категорични са от Gulf News.

Маските и какви са най-добрите материали, които да използваме, ако искаме да си направим сами вкъщи

Най-подходящите материали за направата на маски

Всяка тъкан е от значение