Проблемът със замърсяването не е нито от вчера, нито от днес, като вече започваме да си мислим, че само с рециклиране положението няма да се подобри.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Според The Center for Biological Diversity, ако темповете на замърсяване с пластмаса останат същите, до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба.

И това няма как да не ни притеснява. Решение обаче може и да има. Според The Guardian, нидерландската компания Avantium е измислила нещо, което може да обърне играта.

От Avantium са намерили начин да създават пластмасови бутилки от растителни захари (от царевица, пшеница и цвекло), а не от изкопаеми горива. 

Изпълнителният директор на компанията - Том ван Акен, казва, че тази пластмаса на растителна основа е проектирана така, че да е достатъчно еластична, за да се съхраняват в нея газирани напитки. Тестовете пък показват, че може да се разгради за една година, ако бъде поставена в компостер. И с няколко години повече, ако се остави в нормални условия на открито. Но в идеалния случай трябва да се рециклира. 

Плановете са в началото Avantium да произвежда по 5000 тона от тази пластмаса на година, като с времето производството да се увеличи.

Към момента компании като Coca-Cola, Danone, Carlsberg, Mitsui, Toyobo и Alpla са подкрепили Avantium. Очакванията са до 2023 г. пластмасовите бутилки на растителна основа да са по щандовете в магазините.

Замърсяването с пластмаса, океаните и защо големите бозайници ядат боклука

Защо китовете ядат пластмаса

Какво се случва в Световния океан

За да не се отрази на световната верига за доставка на храни, от Avantium планират да използват растителни захари от устойчиви източници на биологични отпадъци.