Колко дълго ще живеем зависи от редица фактори - някои генетични, други свързани с начина на живот, който водим. Но едно е сигурно - ако всеки ден правим точни избори за здравето си, можем да намалим значително риска от преждевременна смърт и да се радваме на дълголетие.

4 добавки, които да не взимаме, ако се стремим към дълголетие

4 добавки, които да не взимаме, ако се стремим към дълголетие

И как могат да причинят повече вреда отколкото полза

Сред тези избори е и този на хранителни добавки, които приемаме. На пазара се предлага огромно разнообразие, сред които избираме отговарящите на нашите нужди и цели. И със сигурност сме чували колко полезни са омега-3 мастните киселини. А сега науката ни дава още една причина да ги приемаме редовно.

Според ново изследване на учени от Altos Labs в Кеймбридж, приемането на добавка с омега-3 за продължителен период от време може да намали биологичната ни възраст. Това е доказано с наблюдение на група от хора, приемащи въпросните мастни киселини ежедневно и други, които не го правят.

Снимка 702809

Източник: iStock

И след три години се установява, че тези от първата група, са с три месеца по-млади биологично от другите. А ако към омега-3 добавим и прием на витамин D, то тогава темпът на стареене на организма се забавя с цели четири месеца. 

Тези резултатите потвърждават предположенията от други предишни, че приемът на омега-3 може да повлияе положително върху продължителността на живота. Също така се знае, че хранителната добавка намалява риска от инфекции, подобрява мозъчната дейност и се грижи за сърдечно-съдовата система, дори в зряла възраст, пише News Medical.

Мазните риби, омега-3 и как влияе липсата им в менюто на продължителността на живота

Храната, без която живеем с пет години по-малко

Липсата й е по-вредна и от цигарите

На базата на тях учените допълват препоръките си за здравословен и по-дълъг начин на живот, сред които фигурират здравословното хранене и качествения сън, с приема на добавки с омега-3 и витамин D. Разбира се, препоръчително е и в менюто ни да присъстват храни, които са естествени източници на мастните киселини - като риба, яйца, бобови, ленено семе, чия, яйца, орехи и други.