Мазните риби, начело със сьомгата, отдавна са си спечелили мястото сред едни от най-полезните за здравето ни храни. Това се дължи най-вече на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат не една и две ползи за организма.

Мазните риби, замърсяването на въздуха и как консумацията им предпазва мозъка

Рибите, които поддържат мозъка здрав и млад

От какво ни защитават мастните киселини

А ново изследване на учени от University of Guelph в Канада доказва, че недостатъчният прием на омега-3 има пряка връзка с продължителността на живота и може да я намали с цели пет години. С това се нарежда по вреда дори пред тютюнопушенето, което се смята, че скъсява живота с четири години.

Полезните мастни киселини са добри за сърцето и предпазват от образуването на кръвни съсиреци. За ниски нива от тях се смятат четири и по-малко процента, а за високи - осем процента и нагоре.

Снимка 539603

Източник: iStock

Япония се дава като пример за страна, където населението има високи нива на омега-3 - най-вече заради консумацията на суши. Именно на това се смята, че се дължи с пет години по-дългата продължителност на живота в сравнение с тази на американците, които имат ниски нива на мастните киселини.

Учените подчертават, че консумацията на мазни риби (или приемът на омега-3 от други източници), както и тютюнопушенето, са двата рискови фактора за продължителността на живота, които е най-лесно да контролираме, припомня Daily Mail.

Животът, безсмъртието и кой наистина иска да живее вечно

Кой (не) иска да живее вечно

Учени проучват нагласите към безсмъртието

Те имат отношение със сърдечно-съдовите заболявания и високите нива на холестерол, които са едни от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Затова, ако искаме да живеем по-дълго, трябва не само да забравим за вредните навици и да се движим повече, но и често да похапваме храни, богати на омега-3.