Макар и пренебрегвано от ценителите на наистина качественото кафе, които консумират предимно специално подбрани сортове, разтворимата версия на кофеиновата напитка също си има своите почитатели. Може и да останем изненадани, но то всъщност съществува от столетия и е популярно в различни региони и култури по света.

В Международния ден на кафето - правилото 80/20, което ни носи повече наслада от всяка чаша

В Международния ден на кафето - правилото 80/20, което ни носи повече наслада от всяка чаша

Ето каква е ролята на тази концепция в кафе културата

През последните няколко години разтворимото кафе е претърпяло немалко подобрения по отношение на качеството, начина на добиване, обработката и вкуса. И въпреки това продължава да има предимно лоша репутация. Като тя в голяма степен се дължи на факта, че все пак удоволствието да се насладим на току-що приготвено качествено кафе, е несравнимо.

В случаите, когато обаче нямаме достъп до такова, а разполагаме с разтворимо кафе за удобство, има начини, с които да го направим по-вкусно. Ето шест такива идеи.

С подправки

Добавянето на подправки е един от най-лесните начини да направим разтворимото кафе и по-вкусно, и по-ароматно. А подходящите опции са много: канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил, кардамон и куркума. Препоръчително е първоначално да добавим малко количество и да опитаме преди да сложим още, за да направим напитката точно по наш вкус.

Снимка 742593

Източник: iStock

С мляко с пяна

Въпреки че е по-лесно просто да сипем мляко директно в чашата с кафе, напитката става далеч по-вкусна, ако го преди това го разпеним, за да придобие кремообразна консистенция. След като сме приготвили разтворимото кафе според указанията на пакетчето, добавяме топлото разпенено мляко, в идеалния случай с пухкава пяна отгоре.

Снимка 742594

Източник: iStock

С щипка сол

Дори и да звучи странно, но малко количество сол всъщност може да подобри вкуса на по-нискокачествените кафета, които често са по-горчиви. Само щипка сол е достатъчна, за да намали киселинността и да балансира вкуса дори на най-силното разтворимо кафе.

Със студена вместо топла вода

Повечето разтворими кафета изискват топла или гореща вода за приготвянето им. Но същото можем да направим и със студена вода. Въпреки че така за разтварянето на кафето ще е необходимо повече време, студената вода може да помогне за премахване на горчивината, като същевременно му придаде по-мек вкус.

Снимка 742595

Източник: iStock

Със сладък сироп

Макар и да са доста сладки, сиропите могат да направят разтворимото кафе по-вкусно и да прикрият горчивината му. На пазара се намират най-разнообразни вкусове, като например ванилия, лешник, карамел и много други. А в случай че искаме да заложим на естествена алтернатива, може да добавим кленов сироп или мед, съветват Real Simple.

Защо никога да не добавяме изкуствени подсладители към кафето

Защо никога да не добавяме изкуствени подсладители към кафето

Какво казват експертите

Избираме качеството

Когато избираме кафе (било то и разтворимо), което е етично произведено, с ясен произход на кафените зърна и описан метод на обработване, би следвало то да е и по-качествено. Повечето висококачествени кафета са сорт арабика, тъй като обикновено има по-малко горчивина в сравнение с робуста.