Макар и пренебрегвано от ценителите на наистина качественото кафе, които консумират предимно специално подбрани сортове, разтворимата версия на кофеиновата напитка също си има своите почитатели. Може и да останем изненадани, но то всъщност съществува от столетия и е популярно в различни региони и култури по света.
През последните няколко години разтворимото кафе е претърпяло немалко подобрения по отношение на качеството, начина на добиване, обработката и вкуса. И въпреки това продължава да има предимно лоша репутация. Като тя в голяма степен се дължи на факта, че все пак удоволствието да се насладим на току-що приготвено качествено кафе, е несравнимо.
В случаите, когато обаче нямаме достъп до такова, а разполагаме с разтворимо кафе за удобство, има начини, с които да го направим по-вкусно. Ето шест такива идеи.
С подправки
Добавянето на подправки е един от най-лесните начини да направим разтворимото кафе и по-вкусно, и по-ароматно. А подходящите опции са много: канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил, кардамон и куркума. Препоръчително е първоначално да добавим малко количество и да опитаме преди да сложим още, за да направим напитката точно по наш вкус.
Източник: iStock
С мляко с пяна
Въпреки че е по-лесно просто да сипем мляко директно в чашата с кафе, напитката става далеч по-вкусна, ако го преди това го разпеним, за да придобие кремообразна консистенция. След като сме приготвили разтворимото кафе според указанията на пакетчето, добавяме топлото разпенено мляко, в идеалния случай с пухкава пяна отгоре.
Източник: iStock
С щипка сол
Дори и да звучи странно, но малко количество сол всъщност може да подобри вкуса на по-нискокачествените кафета, които често са по-горчиви. Само щипка сол е достатъчна, за да намали киселинността и да балансира вкуса дори на най-силното разтворимо кафе.
Със студена вместо топла вода
Повечето разтворими кафета изискват топла или гореща вода за приготвянето им. Но същото можем да направим и със студена вода. Въпреки че така за разтварянето на кафето ще е необходимо повече време, студената вода може да помогне за премахване на горчивината, като същевременно му придаде по-мек вкус.
Източник: iStock
Със сладък сироп
Макар и да са доста сладки, сиропите могат да направят разтворимото кафе по-вкусно и да прикрият горчивината му. На пазара се намират най-разнообразни вкусове, като например ванилия, лешник, карамел и много други. А в случай че искаме да заложим на естествена алтернатива, може да добавим кленов сироп или мед, съветват Real Simple.
Избираме качеството
Когато избираме кафе (било то и разтворимо), което е етично произведено, с ясен произход на кафените зърна и описан метод на обработване, би следвало то да е и по-качествено. Повечето висококачествени кафета са сорт арабика, тъй като обикновено има по-малко горчивина в сравнение с робуста.