Предупрежденията за наближаващата грипна вълна и върлуващите вече вируси станаха ежедневие, а и сигурно вече сме боледували поне веднъж след края на лятото. И сега най-актуалната тема при почти всеки разговор е кой какво приема, за да не се разболее. Разбира се, универсални методи няма, но хубавото е, че има много натурални, на които е най-добре да заложим през следващите болнави месеци.
Вероятно на първо четене се сещаме за мед, джинджифил, плодове и зеленчуци с много витамини. И до тук сме напълно прави. Но има и други дарове на природата, които също могат да ни помогнат да подсилим имунитета си. И сред тях, за изненада или не, попада и мащерката.
Подправката, която намира място в редица ястия, може да се консумира и под формата на чай и има редица ползи за здравословното ни състояние. Тя съдържа витамин А, който е много важен за зрението, както и ценните за нервната система витамини от групата В.

Източник: iStock
Мащерката е богата на полезни вещества
Има и голямо количество витамин С, който подсилва имунитета и предпазва от разболяване. А ако вече сме болни, подпомага по-бързото възстановяване. Съдържа още фибри, мед, желязо, калций, магнезий и манган. Благодарение на всички тях ставаме по-здрави и по-устойчиви на вирусите, които ни атакуват отвсякъде.
Със своя букет от полезни и ценни вещества, мащерката има и още други важни ползи за тялото. Редом с лайката, магданоза и ригана, тя съдържа съединения, които са вид растителни химикали, борещи се с възпаленията в организма, които са основната предпоставка за развитието на онкологични заболявания.
Маслото от мащерка е известно със своите антибактериални свойства, затова и се използва в някои продукти за лична хигиена като вода за уста например. Може да се възползваме от положителния му ефект и под формата на ароматна есенция. А чаят от мащерка е страхотен избор, ако се борим с кашлица от какъвто и да е вид и причинител, обяснява Independent.