Дискусиите около възможността COVID-19 да се разпространява и от хора, при които липсват каквито и да било симптоми за заразяване, се водят още от самото начало на обявената от СЗО пандемия.

Въпреки че за основни симптоми на коронавируса се сочат високата температура и непрекъсната кашлица, наскоро здравните служители заявиха, че загубата на обоняние и вкус също са сред възможните, макар и по-малко известни, симптоми на вируса.

Много специалисти изразиха притеснението си от внезапния ръст на случаи на изолирана анозмия (пълна или частична загуба на обоняние) във Великобритания, САЩ, Франция, Южна Корея и Северна Италия.

Коронавирусът, латексовите ръкавици, СЗО и могат ли да ни предпазят от заразяване

Доколко латексовите ръкавици предпазват от коронавирус

Мнението на Световната здравна организация

Всеки, който изпита внезапна загуба на обоняние, може да е приносител на коронавируса, дори и при него да не се наблюдават други симптоми. Това сочат нови доказателства, предоставени от британски и френски експерти, пише Business Insider.

Снимка 473887

Източник: iStock

Интересното в случая е, че за разлика от обикновените грипове и настинки, които често причиняват първоначално запушване на носа, водещо впоследствие до загуба на обоняние, при пациентите с COVID-19 се наблюдава "внезапно изчезване" на обонянието, но без запушен нос, което понякога (по-рядко) е съпроводено и със загуба на вкуса (агеузия).

Според учените е по-вероятно вирусът да причинява някакво възпаление в обонятелните нерви, а не увреждане на структурата на рецепторите.

Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от усложнения при заразяване

По-голям ли е рискът от заразяване с коронавирус при пушачите

Още една причина да спрем цигарите

Учените казват, че в повечето случаи хората си мислят, че изпитват загуба на вкус, само защото са изгубили друго свое сетиво - обонянието си. Това оказва огромно влияние върху способността им да разпознават вкусовете. Тъй като обикновено свързваме ароматите с вкуса, когато се храним, понякога ни е трудно да разграничим двата механизма, чрез които действат двете различни сетива - обоняние и вкус.

Според Жан-Мишел Клайн, президент на Националния професионален съвет по оториноларингология (уши, нос, гърло) във Франция, трябва да бъдем много внимателни, да се наблюдаваме и ако усетим, че изпитваме загуба на обоняние, задължително да носим маска (като предпазна мярка), дори и в домашна обстановка.

Снимка 473885

Източник: iStock

Въпреки че този симптом не е често срещан и се наблюдава при млади пациенти, той не е за подценяване и трябва да му се обърне внимание, пише Independent.

"Всички COVID-позитивни не са анозмици, но всички изолирани анозмици без локална причина, без възпаление, са COVID-позитивни", категоричен е Жан-Мишел Клайн.

Швеция, коронавирусът и и мерките на страната за справяне с COVID-19

Необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Друг подход към проблема, който и ние имаме