Появят ли се черешите по родните пазари, темата за високата им цена веднага става една от най-коментираните. Тази година отново чуваме, че реколтата е много слаба заради ниските температури доскоро и рязкото им повишаване. И докато се надяваме сладките плодчета да не останат лукс цяло лято, ще хвърлим един поглед на класацията за най-големите производители в света.
Черешите са плодове от семейство Розоцветни, и са близки роднини на прасковите, кайсиите и сливите. Те имат древен произход и са открити не едно и две доказателства, че още в каменната ера са консумирали диви череши. Древните гърци, римляни и перси са от най-големите им консуматори.
Смята се, че римският генерал Лукул е донесъл черешите в Европа от Мала Азия около 74 г. пр.н.е. И от тогава досега се отглеждат в почти всички региони с умерен климат по света. Черешите вече няколко века продължават да са сред най-търсените плодове в света, защото освен сладки и вкусни, те са и много полезни.

Източник: iStock
Черешите са и вкусни, и полезни
Те са богати на антиоксиданти, флаваноида кверцетин, витамин C, калий и фибри. Смята се, че намаляват възпалителните процеси в организма и различни мускулни болки. Освен това съдържат мелатонин, което ги прави подходящи за консумация вечер, ако искаме да подпомогнем качеството на съня си.
Кой е най-големият производител на череши в света
За изненада или не, това е наша съседна страна. Турция може да се похвали с най-голямата годишна продукция от този плод, която се оценява на около 850 хиляди метрични тона. Това представлява близо 20% от общата световна продукция, правейки страната безпрецедентен лидер.
Причините са няколко. На първо място, разбира се, е подходящият средиземноморски климат, както и релефът на страната. Почвата е много плодородна, което се дължи и на обогатяването й от вулканичните дейности в миналото. Меките зими и топлото и сухо лято позволят покой на пъпките и ефективно узряване на плодовете.

Източник: iStock
Условията за отглеждане на череши в Турция са идеални
Има конкретни области в Турция, които са известни с голямата си концентрация на овощни градини заради високата надморска височина и свежият планински въздух, които правят плодовете сочни, вкусни и ароматни.
Освен това южната ни съседка е една от първите страни в света, която започва да отглежда череши с комерсиална цел. И така за векове напред местните успяват да превърнат това не само в бизнес, но и в свой начин на живот и научават всички тънкости, които предават от поколение на поколение. Това производство днес генерира милиони приходи годишно и дава работа и хляб на стотици хиляди души, обяснява Lodhi Garden.
Според класацията на сайта, в топ 5 на страните производители на череши в света влизат още САЩ, Иран, Чили и Узбекистан. Разликата между първия и последния е доста значителна, а България, за съжаление, остава някъде по-надолу в подреждането.