Разпространението на COVID-19 започна през януари, като вирусът вече е плъзнал по целия свят. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че Европа в момента е център на епидемията.

В тези тежки времена все повече се интересуваме от това какво можем да направим, за да се предпазим? Има ли практически стъпки, които да предприемем, за да намалим риска от заразяване с болестта, като носенето на маска за лице или латексови ръкавици?

Истината е, че акциите в Top Glove (малайзийска компания, която прави повече от 70 милиарда чифта хирургични ръкавици годишно) са се покачили с 14 на сто, което показва и повишен интерес. Но...

Могат ли наистина латексовите ръкавици да ни предпазят

Коронавирусът, имунната система и как организмът ни се бори със заразата

Как организмът ни се бори с коронавируса

Изводът на учените

Според Националната здравна служба маските и ръкавиците играят "много важна роля" в клинична обстановка, но има много малко доказателства, че са полезни за обществеността.

Снимка 472686

Източник: iStock

Public Health England (PHE) и Световната здравна организация не препоръчват на хората да носят ръкавици, за да се защитят.

Като основна причина здравните организации посочват наблюдението си, че ръкавиците дават "фалшиво чувство за сигурност", като напомнят, че миенето на ръцете е далеч по-добра предпазна мярка.

Тъй като се чувстваме по-защитени, докато носим ръкавици, това често ни кара да пипаме много повече неща, понякога неволно и лицето си. Да не говорим, че в много случаи носим ръкавиците повече (като време и брой пъти), отколкото се препоръчва, пише още Independent.

Farmy, Швейцария, фермерските доставки и как заместиха пазарите по време на коронавирус

Когато бизнесът процъфтява, дори по време на коронавирус

Как една швейцарска компания се справя по време на криза