Има два типа хора у нас - едните са върли фенове на родното Черноморие, а другите са категорични, че кракът им няма да стъпи там и вместо към Варна и Бургас, дават газ към Гърция. Разбира се, не бихме съдили нито едните, нито другите, защото живеем в свободна държава, вече членка и на Шенген, и всеки има право на избор. Но едно е сигурно - къде и да изберем да почиваме, винаги имаме любими ястия, които си хапваме с удоволствие на фона на морето.

9 известни личности, които притежават ваканционни имоти в Гърция

9 известни личности, които притежават ваканционни имоти в Гърция

Южната ни съседка привлича не само нас, а и куп холивудски знаменитости

Рибата и морските деликатеси са ясни, но ако изберем южната ни съседка, има и едни други традиционни ястия, на които често спираме поглед в менюто. И понеже още ни държи настроението и вкуса от последната ни почивка, събрахме няколко не чак толкова популярни колкото гироса и сувлакито ястия, които обаче си струва да опитаме. Някои си отиват с узо, а други - с чаша ледено вино или бира. Трети пък с айрян.

Дакос

Това предястие е характерно най-вече за остров Крит, но се предлага и в други части на Гърция. Представлява хрупкави сухари от пълнозърнест хляб, гарнирани със ситно нарязани домати, фета сирене, маслинови масло и босилек. На места добавят и каперси.

Дакос

Източник: iStock

Дакос

Гемиста

Ние си имаме пълнени чушки, а гърците си имат това ястие, което е много подобно, но с една голяма разлика - използват се не само чушки, но и домати, тиквички и патладжани, които също се пълнят с плънка от ориз, лук, чесън, босилек и телешка кайма по желание. В тавата може да се добавят и картофи. И всичко това много добре си отива с малко гръцки йогурт.

Гемиста

Източник: iStock

Гемиста

Спанакопита

Това е гръцкият вариант на баницата със спанак, която си правим и у нас. Има дълга история в местната кухня. Приготвя се с кори за баница, спанак, див лук, яйца, сирене и масло. Ние я хапвахме на закуска, но е подходяща и за предястие, и дори за основно, ако сме фенове на тестените храни.

Спанакопита

Източник: iStock

Спанакопита

Колокитокефтедес

Зад тази сложна дума се крият не толкова сложни за приготвяне зеленчукови кюфтенца. Основата им са настъргани тиквички, лук и различни билки, както и фета сирене. Правят се с панировка и са хрупкави отвън, но меки отвътре. Най са ни вкусни със сос от цедено кисело мляко.

Колокитокефтедес

Източник: iStock

Колокитокефтедес

Лукумадес

Няма как да минем и без нещо сладко за десерт. Подбрахме едни малки, пържени понички, които се срещат на почти всеки ъгъл в по-близките до България гръцки градчета. Те се приготвят от вода, брашно и мая, а след пържене се потапят в захарен сироп. За да ни е съвсем сладък животът, можем да ги гарнираме и с течен шоколад или друга сладка добавка, както най-често правихме.

Лукумадес

Източник: iStock

Лукумадес

17 ястия от Испания, които задължително трябва да опитаме

17 ястия от Испания, които задължително трябва да опитаме

Невероятни изкушения

Бугаца

Още едно сладко предложение от южната ни съседка, което също не е за изпускане. Влюбихме се в него от първата хапка и нямаме търпение да изпробваме рецептата и у дома. Това е сладка баница с крем, която буквално се топи в устата. Приготвя се с кори за баница, много масло, пшеничен грис, прясно мляко, захар и ванилия.