Има два типа хора у нас - едните са върли фенове на родното Черноморие, а другите са категорични, че кракът им няма да стъпи там и вместо към Варна и Бургас, дават газ към Гърция. Разбира се, не бихме съдили нито едните, нито другите, защото живеем в свободна държава, вече членка и на Шенген, и всеки има право на избор. Но едно е сигурно - къде и да изберем да почиваме, винаги имаме любими ястия, които си хапваме с удоволствие на фона на морето.
Рибата и морските деликатеси са ясни, но ако изберем южната ни съседка, има и едни други традиционни ястия, на които често спираме поглед в менюто. И понеже още ни държи настроението и вкуса от последната ни почивка, събрахме няколко не чак толкова популярни колкото гироса и сувлакито ястия, които обаче си струва да опитаме. Някои си отиват с узо, а други - с чаша ледено вино или бира. Трети пък с айрян.
Дакос
Това предястие е характерно най-вече за остров Крит, но се предлага и в други части на Гърция. Представлява хрупкави сухари от пълнозърнест хляб, гарнирани със ситно нарязани домати, фета сирене, маслинови масло и босилек. На места добавят и каперси.

Източник: iStock
Дакос
Гемиста
Ние си имаме пълнени чушки, а гърците си имат това ястие, което е много подобно, но с една голяма разлика - използват се не само чушки, но и домати, тиквички и патладжани, които също се пълнят с плънка от ориз, лук, чесън, босилек и телешка кайма по желание. В тавата може да се добавят и картофи. И всичко това много добре си отива с малко гръцки йогурт.

Източник: iStock
Гемиста
Спанакопита
Това е гръцкият вариант на баницата със спанак, която си правим и у нас. Има дълга история в местната кухня. Приготвя се с кори за баница, спанак, див лук, яйца, сирене и масло. Ние я хапвахме на закуска, но е подходяща и за предястие, и дори за основно, ако сме фенове на тестените храни.

Източник: iStock
Спанакопита
Колокитокефтедес
Зад тази сложна дума се крият не толкова сложни за приготвяне зеленчукови кюфтенца. Основата им са настъргани тиквички, лук и различни билки, както и фета сирене. Правят се с панировка и са хрупкави отвън, но меки отвътре. Най са ни вкусни със сос от цедено кисело мляко.

Източник: iStock
Колокитокефтедес
Лукумадес
Няма как да минем и без нещо сладко за десерт. Подбрахме едни малки, пържени понички, които се срещат на почти всеки ъгъл в по-близките до България гръцки градчета. Те се приготвят от вода, брашно и мая, а след пържене се потапят в захарен сироп. За да ни е съвсем сладък животът, можем да ги гарнираме и с течен шоколад или друга сладка добавка, както най-често правихме.

Източник: iStock
Лукумадес
Бугаца
Още едно сладко предложение от южната ни съседка, което също не е за изпускане. Влюбихме се в него от първата хапка и нямаме търпение да изпробваме рецептата и у дома. Това е сладка баница с крем, която буквално се топи в устата. Приготвя се с кори за баница, много масло, пшеничен грис, прясно мляко, захар и ванилия.