Лятото изобилства от ягоди. И нека не бъдем разбрани погрешно - нямаме нищо против това, даже обратното. Свежи, сочни и ароматни - те са плодът, който обичаме да похапваме на воля в най-топлите месеци. Жегата обаче винаги се преживява по-леко и с нещо разхлаждащо за пиене. А ако в него има и ягоди, още по-добре, разбира се.
"Корейското" ягодово мляко е напитката, която отговаря на всички очаквания за нещо вкусно, плодово и освежаващо, с което да утолим жаждата.
Всъщност то се нарича "корейско", защото е особено популярно в източната държава. През последните няколко години и най-вече в сезона на ягодите, редица заведения в Корея го включват в менютата си. Ако нямаме път до там обаче, можем да си го приготвим и сами у дома.
Освен че е вкусно, ягодовото мляко в корейски стил се прави и доста лесно. И то само с три съставки - ягоди, захар и мляко. Ето как.
Какво ни трябва
- 140 г свежи ягоди (но могат да се използват и замразени)
- 70 г бяла захар
- 2 чаши мляко
- 2-3 кубчета лед (по желание)
Какво ги правим
- Най-напред измиваме ягодите и ги почистваме от дръжките. Нарязваме ги на много малки парченца или ги намачкваме (за замразени ягоди може да използваме блендер).
- След като получим пюре от ягоди, го прехвърляме в купа и добавяме захарта. Разбъркваме добре, след което покриваме купата и я слагаме в хладилник за 1-2 часа.
- Когато сме готови да поднесем напитката, във всяка чаша слагаме по четири супени лъжици от ягодовото пюре. (Разбира се, количеството може да варира според предпочитанията.)
- Накрая остава да добавим млякото и леда (по желание) и да разбъркаме добре, преди да се насладим на напитката.
От My Korean Kitchen отбелязват, че корейският ягодов сироп традиционно се приготвя с ягоди и захар в съотношение 1:1, което помага да се удължи срокът му на годност до около две седмици. В тази рецепта обаче то е 1:0,5 - за по-балансирана сладост. Естествено, рецептата търпи модификации, така че да напаснем напитката според личния си вкус.
Това, което обаче не бива да пропускаме в стъпките на рецептата е, да охладим ягодовото пюре в хладилник. Така не само ягодите придобиват по-свеж и по-добър вкус, когато се смесят с млякото, но и самото плодово пюре става с по-гладка и приятна текстура.