Когато говорим за събития във Венеция, първо се сещаме за карнавала, който се провежда традиционно всяка година през февруари. Но в Града на каналите се организира и Венецианското Биенале. Международното художествено изложение е с акцент върху съвременното изкуство и част от него са събития, свързани с художествено изкуство, съвременен танц, архитектура, кино и театър.
Тази година откриването на Архитектурното Биенале е насрочено за днес, 10 май. То ще продължи чак до октомври, а по време на него ще имаме възможност да опитаме вкуса на Венеция - буквално.
Един от проектите, които ще бъде представен по време на изложението, е на дизайнерското студио от Ню Йорк Diller Scofidio + Renfr. Той носи името Canal Café и основната му идея е да се сервира кафе, приготвено с вода от каналите в града. Но не бива да си представяме, че тя просто се загребва от там.
at venice @la_Biennale, you can sip espressos by @dsrny made straight from the city’s canals https://t.co/Jbtr912UPA pic.twitter.com/e7r70vTjW2
— designboom (@designboom) May 7, 2025
Преди да стигне до чашата ни, преминава през процес на филтрация, който се случва пред очите ни. Водата ще се засмуква директно от лагуната Арсенал през прозрачни тръби и ще се разделя на два потока. Единият ще бъде третиран чрез обратна осмоза и ултравиолетова дезинфекция, а другият биологично чрез микро-влажна зона от солоустойчиви растения.
След завършването на тези процеси, водата от двата потока отново ще се слее в едно. А после предстои по-интересната част - шеф готвачът със звезда Michelin Давиде Олдани ще я използва зa приготвянето на кафе като избере неговия сорт и експериментира с комбинации, за да постигне "най-автентичния венециански вкус", обяснява TimeOut.
What if the water of the Venice lagoon became drinkable? #Webuild supporter of Canal Café, a project participating in the Architecture Biennale 2025.
— Webuild (@Webuild_Group) May 7, 2025
Stay tuned! #WebuildGroup @la_Biennale @crassociati pic.twitter.com/DmkdKKPQfg
Всъщност тази идея не е никак нова и се ражда зa пръв път през 2008 г., но чак сега създателите й успяват да открият начин да приложат на практика усъвършенстваните филтриращи технологии. А основната цел на проекта е да комбинира удоволствието от пиенето на еспресо с напомнянето колко сложно е в действителност осигуряването на питейна вода.
Именно водата е и основният проблем и болна тема за Венеция, където се провежда Архитектурното Биенале. Прогнозите са, че градът ще бъде изцяло потопен под вода до 2150 г. Е, със сигурност количеството, която ще сe използва за направата на кафетата в Canal Café през следващите няколко месеца няма да реши проблема, защото са нужни много по-сериозни мерки.
Но с този проект се обръща внимание и на друг казус - че водата в града може да става все повече, но тази, която е годна за пиене, става все по-малко. Затова подобни системи за филтрация вероятно скоро ще се превърнат от иновация в необходимост.