Лятото предполага не само много приключения и споделени момент с приятели, но и консумацията на повече риба.
Не че през останалата част от годината хората не ядат риба, но през лятото сякаш тя става още по-предпочитана. Особено цацата, която си е нещо като класика за лятото по родното Черноморие.
Всеки от нас си е поръчвал от морското капанче пържена цаца с картофки и бира. Но рядко се замисляме колко знаем за рибата, която консумираме. Например каква е продължителността на живота на цацата.

Източник: iStock
Специално европейската цацата, която се среща, освен в Черно море, в Азовско море и реките Дунав, Днестър и Днепър, достига до дължина между 10 и 14.5 сантиметра. Много често, разбира се, тя бива уловена по-малка.
Продължителността на живота на цацата може да достигне до пет години. Цацата хвърля хайвера си целогодишно, но пикът е между декември и април, когато обитава предимно морските плитчини около бреговете. Но бързо може да се върна на дълбочина до 30 метра.
Любопитното е, че средно съдържа около 12% мазнини. Най-често цацата се храни с малки ракообразни или техните яйца, пише Animalia.