Щом пак е лято, коктейлите с джин са отново на дневен ред. И ако комбинацията му с тоник е най-основополагащата лятна напитка, то съчетанието с цитрусов сок и босилек пък ражда един семпла, но съвършена неокласика.

Коктейл Debbie, Don’t - семпъл, съвременен и брилянтен на вкус

Коктейл Debbie, Don’t - семпъл, съвременен и брилянтен на вкус

Този коктейл е олицетвроение на приказката, че съвършенството е в простотата

Заради простотата и съвършено балансирания си вкус Gin Basil Smash може и да ни звучи като да е отдавна изобретен. Но едно от специалните неща в него е историята му, която лесно може да бъде проследена, предвид че е съвсем съвременна напитка.

Интересното е, че човекът, който е измислил Gin Basil Smash, е писал за него в блога си в реално време. "От няколко дни работя върху напитка по време на смяната си в Le Lion", пише Йорг Майер в блога си Bitters, цитиран от Robb Report.

Датата е 10 юли 2008 г. - по това време е изминала по-малко от година, откакто германецът е отворил своя бар Le Lion в Хамбург. И макар че тогава още не го е знаел, след около седмица заведението му е отличено като "Най-добър нов коктейл бар в света" от наградите Spirited Awards в Ню Орлиънс.

Междувременно обаче барманът е пишел и за конкретно питие в блога си: "Наричам го Gin-Basil Smash, известен още като GIN PESTO, и е много популярен сред нашите гости."

Снимка 722739

Източник: iStock

Вдъхновението си за коктейла Йорг Майер намира в САЩ предходната година. Влияние оказва и преоткрития тогава Whiskey Smash (Whiskey Sour с малко мента), който за първи път опитва в новаторския нюйоркски коктейл бар Pegu Club. Но след като се прибира вкъщи и забърква Whiskey Smash с босилек, остава разочарован от посредствения вкус. Но пък му хрумва идеята да замени уискито с джин. Ето така се ражда Gin Basil Smash. А рецептата за коктейла е следната:

Какво ни трябва

  • 60 мл джин
  • 30 мл сок от лайм
  • 22 мл захарен сироп (равни части захар и вода)
  • 3 малки или 2 големи листа босилек
Aunt Roberta - „най-смъртоносният коктейл в света“

Aunt Roberta - „най-смъртоносният коктейл в света“

И каква е разликата между оригиналната и съвременната рецепта

Какво ги правим

В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме, докато се охладят добре, за около шест-осем секунди. След това прецеждаме с фина цедка в чаша, предварително напълнена с лед, и поднасяме със свеж босилек.