Щом пак е лято, коктейлите с джин са отново на дневен ред. И ако комбинацията му с тоник е най-основополагащата лятна напитка, то съчетанието с цитрусов сок и босилек пък ражда един семпла, но съвършена неокласика.
Заради простотата и съвършено балансирания си вкус Gin Basil Smash може и да ни звучи като да е отдавна изобретен. Но едно от специалните неща в него е историята му, която лесно може да бъде проследена, предвид че е съвсем съвременна напитка.
Интересното е, че човекът, който е измислил Gin Basil Smash, е писал за него в блога си в реално време. "От няколко дни работя върху напитка по време на смяната си в Le Lion", пише Йорг Майер в блога си Bitters, цитиран от Robb Report.
Датата е 10 юли 2008 г. - по това време е изминала по-малко от година, откакто германецът е отворил своя бар Le Lion в Хамбург. И макар че тогава още не го е знаел, след около седмица заведението му е отличено като "Най-добър нов коктейл бар в света" от наградите Spirited Awards в Ню Орлиънс.
Междувременно обаче барманът е пишел и за конкретно питие в блога си: "Наричам го Gin-Basil Smash, известен още като GIN PESTO, и е много популярен сред нашите гости."

Източник: iStock
Вдъхновението си за коктейла Йорг Майер намира в САЩ предходната година. Влияние оказва и преоткрития тогава Whiskey Smash (Whiskey Sour с малко мента), който за първи път опитва в новаторския нюйоркски коктейл бар Pegu Club. Но след като се прибира вкъщи и забърква Whiskey Smash с босилек, остава разочарован от посредствения вкус. Но пък му хрумва идеята да замени уискито с джин. Ето така се ражда Gin Basil Smash. А рецептата за коктейла е следната:
Какво ни трябва
- 60 мл джин
- 30 мл сок от лайм
- 22 мл захарен сироп (равни части захар и вода)
- 3 малки или 2 големи листа босилек
Какво ги правим
В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме, докато се охладят добре, за около шест-осем секунди. След това прецеждаме с фина цедка в чаша, предварително напълнена с лед, и поднасяме със свеж босилек.