Когато говорим за коктейли, създаването на нови рецепти е връх в работата на професионалните бармани. Все пак, да се създаде напитка, която не е правена досега, но и да си намери място сред всички останали вече познати рецепти, изисква доста креативност, но и други качества и умения. А и е по-предизвикателно, отколкото вероятно предполагаме.

Blackberry Gin Smash - освежаващ летен коктейл, идеален за мързеливи вечери

Blackberry Gin Smash - освежаващ летен коктейл, идеален за мързеливи вечери

Ето как да си го приготвим

Но миксологичното творчество далеч не се състои просто в безразборно експериментиране със съставки, дори напротив. То приема ограниченията. Вместо да се хвърля в напълно неизвестното и да "започне от нулата", то разчита на познати съставки, които да бъдат комбинирани по нов начин и чийто краен резултат е запомнящо се вкусен.

Казваме всичко това неслучайно. Това въведение всъщност ни дава представа как е създаден коктейлът, на който се спряхме за днес - Debbie, Don't.

Него може да открием в Regarding Cocktails - колекцията от рецепти и методи на покойния Саша Петраске (1973-2015) - една от най-важните фигури в миксологията през последните 25 години. Основател е на speakeasy бара Milk & Honey в Ню Йорк, който функционира от 1999 г., както и на десетки други барове, като заедно с това е и създател на модерната коктейлна култура. Само част от съвременните коктейли, които е измислил той, са Gold Rush, Penicillin и Red Hook.

Именно в един от баровете на Петраске (Dutch Kills в Куинс) е работил и "бащата" на Debbie, Don't - Закари Гелнау-Рубин. За този коктейл Петраске е казал, че е най-добрата напитка, която барманът му е приготвял.

"Ако не разбирате защо, това е добре", е отговорил загадъчно собственикът на бара.

Но всеки, който опита Debbie, Don't, може сам да намери отговор за себе си. Преди да издадем рецептата му, само загатваме, че коктейлът комбинира растителната нотка на агавето с горчивината, напомняща на кафе, от италиански ликьор, цитрусова тръпчивост и естествена сладост.

Ето и как да си приготвим Debbie, Don't според рецептата на Robb Report.

Какво ни трябва

  • 37 мл текила (за предпочитане reposado, т. е. отлежала)
  • 30 мл Amaro Averna (ликьор)
  • 22 мл лимонов сок
  • 15 мл кленов сироп
Pomelo Spritz - една по-изтънчена версия на класическия за лятото Aperol Spritz

Pomelo Spritz - една по-изтънчена версия на класическия за лятото Aperol Spritz

Ето как да си приготвим този лек, плодов и свеж коктейл

Какво ги правим

В шейкър с лед слагаме всички съставки и разклащаме, докато се охладят добре (за 10 до 12 секунди). След това прецеждаме в коктейлна чаша с лед. По желание гарнираме с лимонова кора или резен лимон.