Докато голяма част от европейското население се опитва да издържи на ограничаващите условия, налагани от правителствата на фона на епидемията от коронавирус, една държава стои сякаш отстрани на общия проблем, като позволява на живота да продължи много по-близо до нормалното.

След дългата зима в Швеция, вече е достатъчно топло, за да могат хората в шведската столица Стокхолм да седнат някъде навън. И никой не им го забранява. В кафенетата с маси на открито е пълно, младежите се събират на групи в парковете и животът продължава сякаш естествения си ритъм.

Досега Швеция отчита повече от 3500 случая на заразени с коронавирус и 105 смъртни случая, но за момента основната стратегията на правителството е самоотговорността на гражданите. Органите на общественото здравеопазване и политиците все още се надяват да забавят разпространението на вируса, без да са необходими драконови мерки.

Снимка 473738

Източник: iStock

Има повече насоки, отколкото строги правила, с акцент върху това хората да си останат вкъщи, ако са болни или по-възрастни, да мият ръцете си и да избягват ненужното пътуване, както и да работят от вкъщи, ако имат такава възможност. В сравнение с карантинните мерки, въвеждани на други места по света, действията на шведските власти позволяват много повече лична свобода.

Ресторантите и баровете са отворени, като не е разрешено да се стои прав, но всеки може да седне на маса и да бъде обслужен. Гимназиите и университетите са затворени, но детските градини и началните училища все още работят.

Stora Hotellet в Швеция - хотел със 120-годишна история

Там, където моряците се смесвали с елита

От 1895 г. до наши дни

"Ние сме възрастни и трябва да се държим точно като такива. Не бива да разпространяваме паника или слухове. Никой не е сам в тази криза, но всеки човек носи тежка отговорност", казва шведският премиер Стефан Льовен в телевизионно обръщение към нацията миналия уикенд. Той обяви и, че от  събиранията на хора се ограничават до 50 души при 500 допреди това.

Снимка 401069

Източник: архив ЕПА

По-голямата част от шведите всъщност одобриха неговото изказване - това показват данните от общонационално проучване на избирателната компания Novus. Междувременно в Швеция има високо ниво на доверие в публичните власти, което според мнозина кара местните жители да се придържат към доброволните указания.

Mirrorcube, Швеция и един хотел, който се слива с пейзажа

"Невидимата" къща на дървото

Един прекрасен ландшафтен хотел, който се слива с пейзажа

Шведите напълно подкрепят действията на властите, защото поддържането на хората физически и психически здрави е изключително важно. Затова и се радват, че няма строги правила, които да ги карат да се затварят в домовете си.

Бизнес общността също смята, че шведското правителство и шведският подход са по-разумни, отколкото в много други страни по света, пише BBC.

Снимка 473737

Източник: iStock

Вероятно демографията също е важен фактор в подхода на страната. За разлика от домакинствата с многочленни семейства в средиземноморските страни, повече от половината шведски домакинства са съставени от един човек, което намалява риска от разпространение на вируса в семейството.

Швеция, Icehotel и какво предлага на посетителите си този сезон

Истинското замръзнало кралство на Европа

Незабравимо зимно преживяване

Сегашният главен епидемиолог на Швеция Андерш Тегнел смята, че дори и сравнително меката политика на Швеция да е аномалия, тя е по-устойчива и по-ефективна за предпазването на общественото здраве, отколкото "драстични" мерки като затваряне на училищата за четири или пет месеца.

Снимка 473736

Източник: iStock

"Целта е да бъде забавен броят на новозаразените така, че системата на здравеопазването да има възможност да ги поеме. Тъкмо това правим всички ние във всяка страна в Европа. Просто избираме различни методи как да го правим", заключва Тегнел.

Наградите Dragon, Beware Of Children и най-скъпата филмова награда в Гьотеборг, Швеция

Най-скъпата филмова награда

Близо 100 хил. евро награда за филм