Факторите, които могат да доведат до повишен риск от деменция, са различни, като здравните експерти са на мнение, че лошата диета също има роля. Според ново проучване има един конкретен вид храна, който е добре да избягваме, ако искаме да запазим доброто здраве на мозъка си.
Изследването установява, че хората, които ядат повече червени меса и особено преработени такива, е вероятно да бъдат изложени на по-висок риск от деменция и когнитивен спад в сравнение с тези, които консумират малко или никакво червено месо.
Изводите са на база предишни данни, според които яденето на колбаси и рискът от деменция са свързани. Те са били представени миналата година, но последните резултати са публикувани тази седмица в Neurology.
Според изследването преработените червени меса увеличават риска от деменция с 13%. За да достигнат до този извод учените са изследвали група от 133 771 души на средна възраст 49 години. Всички участници е трябвало да водят хранителен дневник, в който да записват какво и колко често ядат.
В началото на проучването те не са страдали от деменция и са били проследени за период до 43 години. В края от общия брой развилите деменция са били 11 173.
Източник: iStock
С повишения риск от заболяването са свързани преработени червени меса, каквито са колбасите, саламите и беконът. От друга страна, при консумацията на непреработено месо не е отчетен нито завишен, нито понижен риск от деменция.
Здравните експерти не са особено изненадани от изводите. Преработените червени меса често имат високо съдържание на мазнини, натрий и захари, за които е вече известно, че се отразяват неблагоприятно на тялото ни.
Но освен че са силно възпалителни, свързани с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, те също така "могат да увеличат и риска от плаки в мозъка, които са свързани с деменция и/или когнитивен спад", казва диетологът д-р Дана Хунес.
Триметиламин N-оксидът в преработените червени меса също е свързан с повишен риск от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. А завишеното съдържание на натрий пък повишава кръвното налягане, намалява притока на кръв към мозъка и потенциално може да доведе до съдова деменция.
Предвид всичко това, изключването или поне намаляването на консумацията на преработени меса е препоръчително, за да запазим добрата функция на мозъка. Този съвет можем лесно да приложим на практика, като ги заместим с бобови храни, ядки, риба или пилешко месо, пише Healthline.