В днешно време много хора се стремят да си набавят достатъчно протеин, за да постигат целите си в хранителния режим и тренировките. Затова и особено популярни продукти, които се продават вече в почти всеки магазин, са протеините на прах, протеиновите барчета, дори протеиновия сладолед и всякакви други обогатени с протеин храни.
Напоследък обаче в TikTok се публикуват все повече видеа на потребители, които си набавят дневната доза протеин по изненадващ начин. А именно, като отхапват от цели парчета сирене Пармиджано Реджано, сякаш е плод.
Всъщност, това италианско сирене е наистина доста богат източник на протеини. Но не всеки един вид пармезан покрива критерия.
@lenadia.nijhuis Perfect pre workout snack!????#proteinbar #cheese #gym #diet #health #lactosefree #workout #foodie #food #healthy #fatloss #nosugar #nocarbs #animalbased #carnivore ♬ Young Free and Single - Frank Jade
Колко протеин има в пармезана Пармиджано Реджано
Най-много протеин се съдържа в истинското Пармиджано Реджано - около 10 грама протеин на 30 грама сирене. Това е значително по-голямо количество в сравнение със сирена като моцарела или бри - те съдържат средно около четири до шест грама протеин на порция от 30 грама.
Има обаче едно важно разграничение, което трябва да се отбележи. Не всеки вид пармезан е толкова богат на протеин. Добре е да потърсим истинско Пармиджано Реджано, което е с проверен произход. Можем да го разпознаем и по изписаното Parmigiano Reggiano на кората му.
Особеност на Пармиджано Реджано е, че се произвежда в определен регион на Италия съгласно строги производствени стандарти, които включват и отлежаване за поне 12 месеца.

Източник: iStock
Останалите видове пармезан се приготвят по подобие на Пармиджано Реджано, но регулациите не са толкова строги и могат да варират повече в производството. Това означава, че може да има леки разминавания в съдържанието на протеин.
На какво се дължи високото съдържание на протеин в Пармиджано Реджано
В голяма степен от съществено значение за високото съдържание на протеин в Пармиджано Реджано е млякото, което е основна съставка. Но също ключов е и дългият процес на отлежаване, през който преминава то. Изискването е отлежаването да бъде минимум една година, но при някои то достига две години.
През това време влагата намалява и сиренето става по-наситено, което прави протеина по-концентриран на порция. Освен това дългият процес на отлежаване разгражда и лактозата в млякото, което реално я отнема от сиренето.
След Пармиджано Реджано по съдържание на протеин се нареждат швейцарското сирене, чедър, частично обезмаслена моцарела, котидж и рикота, пише Food & Wine.