Въпрос за милиони: каква е тайната за ефективната диета? Учените обаче отдавна имат отговора на този въпрос - трябва да изразходваме повече калории, отколкото поемаме с храната. Много изследвания са доказали точно този принцип за загуба на тегло.

Правилото 30-30-30 за сваляне на килограми, свързано със закуската и кардио упражненията

Правилото 30-30-30, с което сваляме лесно килограми

Ето какво точно означава

"Не е само това, но това е основното. И, да - важна е диетата, не упражненията. Колкото повече спортувате, толкова сте по-гладни и поемате повече калории", пояснява професорът по медицина към Университета Станфорд Кристофър Гарднър.

Проф. Гарднър от десетилетия изучава моделите на хранене и методично е сравнявал над 20 различни хранителни режима, за да стигне до простичкото и близко до здравия разум заключение, че хората намаляват теглото си, когато са в калориен дефицит, тоест поемат по-малко калории, отколкото използват.

Снимка 652330

Източник: iStock

Той обаче дава и пет полезни съвета, с който последното да стане малко по-лесна задача за всеки, който е решил да свали килограми. Първият е да намалим вредните въглехидрати като рафинирана захар и бяло брашно. А вторият - да ги заменим с фибри от зеленчуци, варива и плодове.

Проф. Гарднър съветва и да се храним разумно. Което означава да не преяждаме, а да спираме да се храним малко преди да се усетим напълно заситени. Това е принципът за хранене на остров Окинава - една от "сините зони" с хора с най-здравословна диета в света.

Снимка 617423

Източник: iStock

Другият му полезен съвет е да не мислим за диетата си като за диета, а като за нов начин на хранене, който ще спазваме занапред. Трябва да се наслаждаваме на храната, която избираме. И да не очакваме мигновени резултати - търпението е ключово, допълва той пред CNN.