Пиенето на кафе е не просто навик и средство за събуждането, а често се превръща и в повод за социализация. Освен да ни помогне да си отворим очите сутрин, кофеиновата напитка може да допринесе за ежедневието и здравето ни и по други начини. Ето го и поредният, до който стигат китайски учени от Soochow University.

Коя е идеалната чаша за кафе

Коя е идеалната чаша за кафе

И защо е от значение чашата, в която пием кафето си

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Добре знаем, че заседналият начин на живот е една от предпоставките за преждевременна смъртност, защото се свърза с повишен риск от развитието на различни заболявания като сърдечно-съдови, диабет и рак.

Липсата на достатъчно движение през деня води до възпалителни процеси, които засягат голяма част от органите и тъканите в тялото, водейки до вреди, които понякога могат да бъдат и фатални.

Не е за подценяване и забавянето на метаболизма, което оказва вреда и върху способността на тялото да контролира нивата на кръвна захар и кръвно налягане, както и на горенето на мазнините.

Снимка 670105

Източник: iStock

Най-често хората, които прекарват шест или повече часа седнали пред компютъра, са тези които работят в офис. А изследването на китайските учени показва, че ако пием две или три кафета дневно, намаляваме риска от преждевременна смъртност вследствие на застоялия начин на живот.

Това намаляване в с цели 33% в сравнение с тези хора, които не приемат от кофеиновата напитка. А като причина за този положителен ефект върху здравето се определят противовъзпалителните свойства на кофеина, които до известна степен елиминират вредите от продължителното седене.

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Зависи от състоянието на стомаха ни

Изводите са на базата 10-годишно наблюдение на над 10 хиляди възрастни в САЩ. Намаленият риск от смъртност е изчислен на база часовете, които прекарват седнали дневно, както и на броя консумирани кафета. И тези 33% намаление важат за следващите 10 години, обяснява Daily Mail.