Когато говорим за кафе, си мислим преди всичко за кофеина в него. Но напитката, която ни помага да си отворим очите сутрин, съдържа цели 800 съединения, които се абсорбират в кръвта заедно със съставката с тонизиращ ефект. Той продължава между 4 и 6 часа, след което имаме нужда от нова доза. Или пък не.

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Зависи от състоянието на стомаха ни

Освен че успява да ни събуди и ни носи прилив на енергия, кафето има и други доказани от науката ползи - като намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 или чернодробни заболявания, справя се и с възпаленията в организма. междувременно обаче не е и напълно безвредно. А сред потенциалните рискове се нареждат както повишеното кръвно налягане, така и тревожност, безсъние и паник атаки. 

Кафето има пряко въздействие върху редица системи и процеси в организма. Влияе както на настроението и концентрацията, така и на кръвното и дейността на сърдечно-съдовата система, дихателните и бъбречни функции, имунната система и чревния микробиом, както и на циркадните ритми.

Снимка 664441

Източник: iStock

Това силно влияние върху целия организъм се дължи на факта, че кофеинът се свързва със специфични рецептори в мозъка. Затова и ако изведнъж спрем да си го набавяме, това може да доведе до осезаеми промени.

Важно е да знаем как кафето влияе на мозъка и тялото ни - по-скоро положително или предимно негативно. А това може да се разбере най-лесно, ако се подложим на кофеинов детокс. Но за него трябва да сме добре подготвени.

Заради прякото си въздействие върху мозъка, кофеиновата напитка действа като лек наркотик. И ако решим да я спрем за известно време, ще изпаднем в един вид абстиненция. Нейните най-чести прояви са умора, главоболие, намалена концентрация, промени в настроението, повишен апетит, проблеми с червата и стомаха. Обикновени тези симптоми започват между 12 и 24 часа след последната чаша кафе и продължават между 2 и 9 дни, обяснява Goop.

Снимка 664443

Източник: iStock

За да избегнем тези неприятни реакции, по-добре да намалява количеството кофеин постепенно и да го заменим с други алтернативи с по-ниско или нулево съдържание на кофеин.

А дали имаме нужда от този детокс, можем да разберем по няколко основни признака:

Първият е започнем да изпитваме признаци като тревожност, депресия, умора, раздразнителност, когато все още не сме си изпили кафето. Това значи, че сме развили зависимост към нея, която очевидно не е особено здравословна.

Друг признак, че кофеинът като стимулант да не ни действа добре е, ако скоро след поредната изпита чаша започнем да изпитваме умора, главоболие, тревожност или гадене. В някои случаи вместо да ни събуди, кафето може да ни накара да се чувстваме по-сънливи. И това е една причина да опитаме с детокс.

Ако обичайното количество кафе, което изпиваме дневно, вече не върши същата работа, както преди, и усещаме, че имаме нужда от повече, за да постигнем същия ефект.

Разбира се, той е добра идея и ако прекаляваме с дневното количество, което консумираме.

Снимка 664442

Източник: iStock

Ползи от кофеиновия детокс

По-добър сън: На тялото ни му трябват 5-6 часа да разгради една чаша кафе, а при някои това се случва и по-бавно. Така следобедната ободрителна напитка може неусетно да се превърне в причина да не можем да заспим дълго, след като сме си легнали.

По-бели зъби: Добре знаем, че именно кафето е една от основните причини за така неприятното оцветяване по зъбите. Така че, няма кафе, няма проблем.

7 здравословни напитки, с които да заместим кафето

7 здравословни напитки, с които да заместим кафето

По-малко кофеин, повече ползи за здравето

По-добро настроение: Ако спрем да пием кафе, ще намалим и промени с настроенията си през деня. И това е добре както за нас, така и за околните.