Ако досега сме си мислили, че всяка чаша може да бъде чаша за кафе, сме били в грешка. Защото така, както различните видове вино разгръщат вкусовите си качества най-добре в своите съответстващи чаши, така и кафето има значително по-добър вкус, когато е приготвено в правилната чаша.

Как да бъде кафето ни най-вкусно и полезно

Как да бъде кафето ни най-вкусно и полезно

Да излечем максимума от всяка чаша

Предвид богатото разнообразие от дизайни, размери и материали обаче, може да бъде объркващо коя е най-подходящата чаша за нашето кафе. Ето четири насоки, които могат да ни помогнат в избора, подбрани от Cafe Barista.

Ергономичност

Обикновено първото нещо, което привлича вниманието ни, е дизайнът. Приоритет обаче би трябвало да бъде ергономичността. Ако предпочитаната ни кафе напитка е чисто еспресо, е добре да търсим чаша с яйцевидно дъно, тъй като тя ще запази каймака плътен и възможно най-кремообразен.

Снимка 662190

Източник: iStock

В случай че най-често пием лате или капучино, които позволяват да "рисуваме" с млечната пяна, то тогава подходящата за нас чаша е такава с дръжка и стабилно дъно.

Снимка 662191

Източник: iStock

Друг важен фактор при избора на идеалната чаша е дебелината на стената ѝ. Колкото по-дебела е тя, толкова по-добре задържа топлината и ни предпазва да не изгорим ръцете си. Този съвет важи в по-малка степен за чашите за еспресо, тъй като то обикновено се изпива за по-кратко време.

Материалът

Макар и един от най-популярните, а и евтини материали, керамиката не е най-подходяща за чаши за кафе, тъй като се чупи лесно и не задържа топлината много добре. Една висококачествена и дебелостенна порцеланова чаша обаче, би ни свършила идеална работа. Тя ще задържа топлината доста по-добре и освен това е по-издръжлива. Разбира се, може да заложим и на стъкло, стига обаче да се уверим, че то е безопасно за горещи напитки.

Снимка 662192

Източник: iStock

Размерът

Тук логиката следва правилото, че размерът на чашата трябва да съответства на количеството на напитката. Така, както не бихме сервирали диджестив в чаша за бира, така и еспресото няма място в чаша за лате например.

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Зависи от състоянието на стомаха ни

За еспресо е подходяща чаша с вместимост около 90 мл., като течността не бива да стига до ръба. За лате пък ще ни е нужна чаша с вместимост около 240 мл., като в този случай обаче е добре течността да достига до ръба ѝ.

Цветът

Колкото и да ни се струва невероятно, цветът на чашата, от която пием кафето си, действително оказва влияние върху вкуса, който усещаме. И това е доказано с проучване от 2014 г. Тогава австралийски учени установяват, че в зависимост от цвета на чашата, който са избрали, участниците в изследването усещат различно горчивината, интензивността и сладостта на напитката.

Снимка 662193

Източник: iStock

Червеното например се свързва с усещането за повече сладост, докато зеленото - за повече киселинност.