Полезно или вредно е кафето? Като че ли през няколко месеца се появяват нови проучвания, които да докажат едната или другата теза. Също толкова некатегоричен е отговорът на друг въпрос: наистина ли е вредно да пием кафе на гладно?

Защо да не пием кафе в рамките на първия час, след като се събудим

Защо да не пием кафе в рамките на първия час, след като се събудим

Ако искаме да се възползваме от пълния потенциал на кофеина

За повечето хора чаша от стимулиращата напитка на празен стомах едва ли ще причини някакви вреди. За онези с чувствителен стомах или стомашно-чревни проблеми като рефлукс, и язва обаче кафето без храна ще дразни допълнително стомашната тъкан.

Не бива да забравяме и кофеинът. Той може да увеличи ефектът на кортизола, чиито нива сутрин и без това са по-високи, и да ни направи излишно чувствителни и изнервени.

Снимка 646601

Източник: iStock

Хората с диабет пък със сигурност не бива да пият кафе на гладно, защото кортизолът повишава и нивата на кръвната захар. Затова трябва да комбинират напитката с храна, богата на протеини и въглехидрати, за да балансират кръвната захар, коментира Кортни Делпра от Кливландската клиника пред Washington Post.

Снимка 636599

Източник: iStock

Още нещо, което трябва да имаме предвид, ако сме с чувствителен стомах, е киселинността на кафето. Можем да я намалим, като пием кафето си студено или добавим мляко към него. Така ще намалим отделянето на киселите стомашни сокове.