Когато говорим за начините, по които можем да предпазим кожата си от вредните ефекти на слънцето, вероятно пропускаме един по-малко известен фактор от слънцезащитния. И това е храненето.
Оказва се, че диетата ни далеч не бива да остава пренебрегната, ако искаме да защитим кожата си от увреждане от слънцето. В проучване от 2017 г. д-р Джоузеф С. Такахаши от Тексаския университет и екипът му откриват, че ензим, който възстановява увредената от UV лъчите кожа, има дневен цикъл на производство. И можем да му повлияем като консумираме определени храни.
Освен това, обаче е важно да имаме редовен хранителен режим. Просто защото тогава сме и по-добре защитени от UV лъчите. Докато нередовното хранене, от друга страна, може се окаже негативни последствия за кожата ни.
Ето кои храни могат да ни бъдат от полза, за да предпазим кожата си от увреждане от слънцето.
Боровинки
Боровинките са богати на мощни антиоксиданти. А те се борят със свободните радикали, които могат да увредят кожата при излагане на слънце и стрес.

Източник: iStock
Освен това са и много добър източник на витамин C, който пък може да помогне за предотвратяването на бръчки след ден, прекаран на плажа.
Диня
Въпреки че доматите са известни със съдържанието си на ликопен, в динята всъщност има много повече.

Източник: iStock
Ликопенът е антиоксидантът, който им придава червения цвят, но и има свойството да абсорбира UVB лъчите.
Ядки и семена
Орехите, конопените семена, семената от чиа и лененото семе съдържат омега-3 мастни киселини. Рибата и яйцата са също чудесни източници на здравословна мазнина, която подхранва кожата. А тъй като тялото ни не може да произвежда омега-3, е важно да си го набавяме чрез храната, която ядем.

Източник: iStock
Освен че имат противовъзпалителни свойства, този вид мастни киселини помагат на тялото ни да се справи по естествен начин със следствията от по-продължителното излагане на слънце.
Моркови и листни зеленчуци
Тялото ни превръща бета-каротина в така важния за здравето на кожата витамин А. А консумацията на разнообразни храни, които ги съдържат, ни помага да си ги набавим по-лесно. Морковите и листните зеленчуци, като кейл и спанак, са чудесни зеленчуци, богати на бета-каротин.

Източник: iStock
Конкретно листните зеленчуци са особено богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за предпазването на кожата от увреждане от слънцето.
Карфиол
Според общия съвет на диетолозите, плодовете и зеленчуците с по-ярък цвят, са най-ползени, тъй като съдържат повече антиоксиданти. Но това не означава, че "изключенията от правилото" са за пренебрегване.

Източник: iStock
Карфиолът например съдържа мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес от свободните радикали, пише Healthline.