Колоректалният рак, известен още и като рак на дебелото черво, е един от най-смъртоносните видове рак. Според здравните експерти за развитието на този "тих убиец" влияят различни фактори, сред които и такива, свързани с начина ни на хранене. И по-конкретно - недостатъчен прием на фибри и прекомерна употреба на алкохол и кофеин.

Може ли вегетарианството да ни предпази от рак

Може ли вегетарианството да ни предпази от рак

И нужно ли е да изключим месото напълно

За да се предпазим, е важно да се стремим към здравословен начин на живот, който включва поддържане на здравословно тегло, редовно спортуване, избягване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол. И не на последно място, от особено значение е храненето да бъде разнообразно и пълноценно.

А според ново проучване има конкретни храни и по-точно - определен вид зеленчуци, които ни помагат да се предпазим от колоректален рак. Китайските учени, провели изследването, са установили, че ежедневната консумация на 40 до 60 грама кръстоцветни зеленчуци може да намали риска от рак на дебелото черво с 20% до 26%.

Снимка 730039

Източник: iStock

Сред тези зеленчуци спадат броколите и карфиолът, зелето, брюкселското зеле, кейл, репички, алабаш, салатен синап, рутабага, ряпа, кресон, бок чой и рукола. Те са богати на флавоноиди, фибри, витамин С и каротеноиди, които могат да допринесат за превенцията на рака, тъй като действат като антиоксиданти. Това означава, че намаляват оксидативния стрес, който може да увреди клетките и ДНК-то и потенциално да доведе до развитието на рак.

Освен това съединенията, които се съдържат в тези зеленчуци, могат също така да помогнат и за намаляване на възпалението. А за хроничното възпаление е известно, че е свързано с развитието и прогресията на няколко вида рак.

Снимка 730038

Източник: iStock

За да достигнат до връзката между консумацията на кръстоцветни зеленчуци и намаления риск от рак на дебелото черво, изследователите са прегледали 17 проучвания, включващи близо 640 000 участници. Над 97 500 от тях са имали рак на дебелото черво. Но това, което учените забелязват е, че участниците, консумирали най-много кръстоцветни зеленчуци, са имали 20% по-нисък риск от рак на дебелото черво, в сравнение с тези, които са консумирали най-малко количество.

За да извлечем ползите от кръстоцветните зеленчуци обаче далеч не е необходимо да изяждаме огромно количество. Дори и само 60 грама на ден, които се равняват на около половин чаша, са достатъчни.

5 от най-добрите храни, които да ядем за по-добро чревно здраве

5 от най-добрите храни, които да ядем за по-добро чревно здраве

Защото доброто чревно здраве е един от ключовете към дълголетието

Доказано е също така, че тези зеленчуци подобряват кръвното налягане, понижават холестерола, регулират кръвната захар, подпомагат храносмилането и детоксикацията на черния дроб и помагат за поддържането на добро зрение, пише New York Post.