В последните години чуваме все по-притеснителни новини за увеличаване на броя на заболелите от рак, а възрастовата граница пада все повече. А това няма как да не тревожи всички нас, които се притесняваме от диагнозата, и да ни кара да търсим нови и различни начини да се предпазим от нея. В тази посока насочва своите усилия и науката, а сега имаме нагледно резултатите от ново проучване по темата.
Изследователи от Loma Linda University откриват поредната силна връзка между храненето с акцент върху плодовете и зеленчуците и превенцията на сериозни и животозастрашаващи заболявания. Този пък акцентът е върху някои видове рак, веганската и ветегарианската диета.
Извършва се сравнителен анализ на данните за почти 80 хиляди души, живели в САЩ и Канада между 2002 и 2007 г. Първоначално всички те са били без онкологични диагнози, но част от тях се разболяват от различни форми на заболяването, сочат данни от 2015 г.

Източник: iStock
Зеленчуците са от съществено значение за здравето
И се оказва, че тези, които са били вегетарианци, имат общ намален риск от всички видове рак с 12%, конкретно срещу рак на стомаха вероятността да се разболеят е с цели 45% по ниска, а за развитие на лимфоми - с 25%. Подобен ефект обаче не се наблюдава срещу други видове рак, като например тези, които засягат нервната система или пикочните пътища.
Съвсем логично е най-значителен протективен ефект веганството и вегетарианството да имат върху стомашно-чревната система. Органите от нея имат директен контакт с храните и всичко, което съдържат, както и с веществата, които се отделят по време на тяхното разграждане. Посочва се, че повишената консумация на преработени меса е един от основните рискови фактори както за рак на стомаха, така и на дебелото черво.

Източник: iStock
Трябва да внимаваме какво ядем, но без крайности
Прави се уточнението, че освен избягването на месо и животински продукти, друга съществена разлика в живота на хората няма и като цяло те се стремят да имат здравословни навици. И въпреки че проучването е мащабно и обхваща дълъг период от време, то дава информация само за тенденции, но не и за причинно-следствени връзки.
Затова учените поясняват, че е възможно не само избягването на месо и животински продукти да са причина за намалените случаи на онкологично заболявания при конкретни групи, а и други избори, които те правят с живота си, пише Science Alert.
Прави се уточнението, че никоя крайност не е добра, защото вегетарианците и веганите страдат от дефицити на различни хранителни вещества, които също могат да доведат до здравословни проблеми. По тази причина основната препоръка е не да зачеркнем изцяло тези хранителни групи от менюто си, а да наблягаме повече на плодовете и зеленчуците.