Много хора разчитат на кафето, за да започнат деня си ободрени. За други обаче тази така широко разпространена кофеинова напитка е истински враг за стомашното им здраве и спокойния и пълноценен сън.

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Наистина ли е вредно да пием кафе на гладно

Зависи от състоянието на стомаха ни

За щастие обаче има здравословни алтернативи на кафето, които са с по-ниско съдържание на кофеин или пък изцяло без кофеин, като това не е за сметка на ободряващия им ефект. Ето седем здравословни напитки, с които да заместим кафето, но да продължим да започваме деня си с много тонус и енергия.

Черен чай

Да, в него се съдържа кофеин, но около двойно по-малко в сравнение с кафето. Всъщност черният чай извлича кофеина си от танини - вид богат на антиоксиданти полифенол, който се среща и в подправки, шоколад, вино и кафе. Алкалоидите в чая обаче позволяват на тялото да абсорбира кофеина много по-бавно, което означава, че за разлика от този в кафето, няма да усетим енергиен спад скоро след ободряването.

Снимка 664099

Източник: iStock

Освен това чаят съдържа специфичен вид танинов полифенол, наречен елагитанин, за който е доказано, че благоприятства размножаването на полезни чревни бактерии. Предполага се, че има и противоракови свойства.

Зелен чай

Много са проучванията, които доказват, че зеленият чай е една от най-здравословните напитки. Той съдържа голямо количество полифенол, наречен катехин, който е противораков и богат на антиоксиданти, както и съединението L-теанин, което пък стимулира мозъка и намалява стреса. Консумацията на зелен чай е свързана и с по-ниски нива на затлъстяване и сърдечни заболявания, както и по-балансирани нива на кръвна захар.

Снимка 475619

Източник: iStock

Освен това е фактор и за дълголетие. Сред другите ползи от зеления чай са дори и намаляването на увреждането на кожата от слънцето. Добре е все пак да имаме предвид, че той също съдържа кофеин, но подобно на черния чай количеството е значително по-малко. В една чаша зелен чай има около една трета до половината кофеин в сравнение със същото количество кафе.

Матча

Тя представлява по-силен и концентриран зелен чай, извлечен от листата по по-различен начин. Обикновено матчата се отглежда на сянка, като по този начин растението развива повече богати на антиоксиданти и амино съединения.

Снимка 664098

Източник: iStock

Тъй като реално консумираме самите листа на растението, извличаме повече от ползите на зеления чай, които вече споменахме по-горе. В същото време това означава, че приемаме и повече кофеин в сравнение с обикновения зелен чай - почти двойно. И все пак, дори и да изберем матча, тя отново ще съдържа по-малко кофеин отколкото кафето.

Йерба мате

Въпреки че тази традиционна южноамериканска напитка има повече кофеин от гореизброените алтернативи, ползите от нея все пак не са за пренебрегване. Йерба мате е популярно със своите диуретични и пречистващи свойства, както и с високото съдържание на полифеноли и естествени антиоксиданти. Това означава, че има стимулиращи свойства и подобрява паметта и концентрацията.

Снимка 664097

Източник: iStock

Според някои проучвания неговите антиоксидантни ползи са много подобни на зеления чай и освен това съдържа витамин С, тиамин, рибофлавин, витамин В6, калий, калций, магнезий, фосфор, манган и желязо. Установено е също така, че може да подобри представянето ни по време на тренировки и дори да подпомогне на тялото ни да гори мазнини.

Гуарана

Може и да сме я срещали като растителен екстракт в енергийни напитки, но тя се консумира в Бразилия от векове. И въпреки че съдържа високи нива на кофеин, има и много полезни за здравето свойства благодарение на съдържанието на антиоксиданти, полифеноли и противовъзпалителни съединения. Гуараната съдържа теофилин (има го и в черния чай) и теобромин (срещан и в шоколада), които създават синергичен ефект, свързан с повишена когнитивна функция.

Снимка 664096

Източник: iStock

Освен това е доказано, че съединенията в гуараната може да забавят растежа на раковите клетки, помагат за балансирането на нивата на холестерола, облекчават болката и дори помагат в борбата със стареенето. Наред с това могат да намалят обилното менструално кървене и да облекчат храносмилателни проблеми. Добре е да имаме предвид обаче, че поради по-високото съдържание на кофеин в гуараната, при консумирането ѝ трябва да важи правилото: по-малкото е повече.

Кафе от гъби

Тук става дума за адаптогенни гъби. Кафето от гъби реално представлява смляно кафе, обогатено с гъби, като чага и кордицепс. Съдържанието му на кофеин също е по-малко в сравнение с традиционната чаша кафе - горе-долу наполовина. Трябва да отбележим също така, че вкусът му е приятен и гъбите не се усещат.

Снимка 664094

Източник: iStock

Сред ползите от консумацията на кафето от гъби са повишената устойчивост на стрес, засилената имунна функция и подобрената когнитивна функция. Освен това гъбите са богати на калий, селен, фосфор и магнезий, както и витамини от групата В и антиоксиданти.

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Все пак има и някои малки минуси

Топла вода с лимон

Може и да звучи простичко, но чашата топла вода с лимон сутрин е идеален вариант за детоксикация и абсолютно може да бъде заместител на кафето. Лека напитка без кофеин, тя ни помага да се хидратираме отвътре и подпомага храносмилането. Сред другите ѝ предимства са съдържанието на витамин С, витамин В, калций, желязо, магнезий, калий и ензими.

Снимка 664093

Източник: iStock

Някои проучвания доказват, че лимонът има и минерали, които помагат за понижаването на кръвното налягане. Освен ползи за цялостното ни здраве, чашата топла вода с лимон има и такива за психичното ни здраве, пише Vogue.