Вода с лимон на гладно веднага след ставане - кой не е чувал тази рецепта, с която денят ни би трябвало да започне по най-добрия начин? Как точно работи този сутрешен "коктейл" и защо да го ползваме?

Лимон, психично състояние, умствена дейност и как да нарежем плода, за да усетим ползите от аромата му

2 причини да държим лимон до леглото

Но нарязан по определен начин

Отговорите идват от Vogue - вездесъщата модна библия, според която голяма част от моделите стартират деня си точно по този начин. Те разговарят със специалиста по хранене Лора Парада, която в 5 точки ни убеждава защо и ние да приготвим лимони за сутринта.

Стимулира храносмилането

Лимонът стимулира производство на стомашни сокове, като така подпомага нормалното функциониране на стомаха и минимизира риска от газове, и киселини.

Снимка 614008

Източник: iStock

Подсилва имунната система

Ясно е защо - заради високото съдържание на витамин С в лимоните. Освен на него, те са богати на витамин В, калций, желязо, магнезий и калий.

Изяснява тена

Кожата също ще е щастлива с лимоновата вода заради антиоксидантите в нея, които спомагат за борбата със свободните радикали.

Снимка 489858

Източник: iStock

Хидратация, хидратация, хидратация

Да започнем деня си с вода със сигурност ще даде добър старт на работата на метаболизма ни. Важно е да е хладка, нито топла, нито студена.

Хидратация... на дебелото черво

Заради благоприятното си въздействие върху храносмилането, лимоновата вода на гладно се бори с проблеми като запек например.