Кофеинът запазва своята стабилност при температури до 238°C, което е значително по-високо от типичния температурен диапазон, използван при готвене и печене - между 150 и 220°C. Това означава, че храните, в които има кафе, чай или разтворимо кафе, наистина запазват кофеина си.

2, 3, 4 чаши - колко кафе е прекалено много

2, 3, 4 чаши - колко кафе е прекалено много

Доста повече, отколкото предполагахме

Добавянето на малко кафе към шоколадови десерти като фъдж, брауни и шоколадови кейкове е популярен трик за усилване на вкуса. Горчивината на кафето подчертава аромата на шоколада.

В повечето случаи количеството кафе в рецептата не е голямо: само няколко чаени или супени лъжици инстантно кафе, или половин чаша готово кафе. Понякога обаче рецептите изискват повече - например някои рецепти за шоколадов кейк включват около 350 мл кафе.

Шоколадът също съдържа кофеин

Източник: iStock

Шоколадът също съдържа кофеин

Кофеинът е стимулант, който се среща естествено в кафе, чай, кола и дори шоколад. Той е термично стабилен, разтворим в кипяща вода и горчив. Кофеинът е едно от многото естествено срещащи се съединения, които придават характерната горчивина на даден продукт.

Ето колко е средното количество кофеин на 30 мл в някои продукти:

  • Филтърно кафе: 15 мг
  • Еспресо: 48.74 мг
  • Черен чай: 6.25 мг
  • Зелен чай: 4 мг
  • Матча: 14 мг
  • Кока-Кола: 2.8 мг
  • Диетична Кола: 3.8 мг
  • Пепси Кола: 3.125 мг
  • Тъмен шоколад (на 30 г): 20 мг
  • Млечен шоколад (на 30 г): 6 мг
  • Бял шоколад: 0 мг
  • Какаов прах (на 30 г): 65 мг

На пръв поглед кофеинът в порция десерт може да изглежда висок. Но дори една голяма парче шоколадова торта съдържа около 45.8 милиграма на порция - еквивалентно на около половин чаша филтърно кафе или една чаша чай.

Препоръчителната дневна доза за повечето възрастни е не повече от 400 милиграма кофеин дневно, или около две до три чаши кафе по 350 мл. Парче торта представлява по-малко от една десета от тази дневна препоръка, пишат Serious Eats.

Фланът с кафе определено съдържа повече кофеин

Източник: iStock

Фланът с кафе определено съдържа повече кофеин

Американската академия по педиатрия препоръчва да не се дава кофеин на деца под 12 години и препоръчва тийнейджърите да ограничат кофеина си до 100 милиграма дневно - количеството в средна чаша филтърно кафе или 2 чаши чай.

Подрастващите са особено чувствителни към стимулиращите ефекти на кофеина, които могат да причинят безпокойство, треперене, главоболие и нарушения на съня. Всички тези симптоми могат негативно да повлияят развитието на детето, учебните му постижения и общото благосъстояние.