Неслучайно азиатският зелен чай матча е сред най-скъпите продукти в света. Един килограм от най-добрата реколта стига до 200 евро не само заради характерния вкус, но и заради редицата ползи от консумацията му за здравето.
Матча е фин прах от млади листа на зелен чай, който се отглежда на сянка. След като се прибере реколтата, тя се обработва на пара, а щом изсъхне, се смила до фина пудра. Именно този метод на преработка намалява острия вкус, за да получим прословутия свеж и ефирен аромат.
Този зелен чай съдържа кофеин, антиоксиданти, теанин и катехин, които едновременно свалят стреса и събуждат тялото. За мнозина е предпочитана напитка за детоксикация, за други - мощно оръжие в борбата с рака, а за трети тя е най-добрият заместник на кафето.

Източник: iStock
Една от най-разпространените форми на консумация е напитката матча лате. Тънкият номер в приготвянето й е внимателно да разбием праха в топла вода или мляко, докато получим еднородна и гладка консистенция.
Какво ни трябва:
1 ч. л. (3-4 гр.) матча
150 мл. прясно мляко
1 с. л. (20 гр.) кафява захар
40 мл. разбита сметана

Източник: iStock
Как се приготвя:
Първо разбъркваме зеления прах от матча в малко топла вода.
Във висока чаша пускаме няколко кубчета лед и изсипваме млякото. Чак след това добавяме разтворената смес с матча и нанасяме финалните щрихи с разбитата сметана.