Без значение дали е зелен, бял или черен, чаят е изключително полезен за здравето - понижава кръвното налягане, засилва метаболизма и изостря мозъчната функция. Това са и само част от многобройните качества, които го превръщат в една от най-ценните напитки.

Кофеин, кафе, чай, шоколад и какви са ползите от тях

Как работи кофеинът, след като попадне в тялото ни

Ободряващото действие на чаша с кафе

Ново проучване доказва още нещо - отварата от черен чай е чудесен натурален козметичен продукт, който стимулира растежа на косата и я заздравява.

Според учените тези два положителни ефекта се дължат на танина - естествения антиоксидант в черния чай. Той неутрализира вредните клетки на свободните радикали, полезен е за скалпа и помага на косъма да възвърне естествения си блясък.

Снимка 532173

Източник: iStock

Кофеинът, който също е в завидни количества в растението, стимулира растежа на косата. Но успява да направи и още нещо - да блокира активирането на хормона, който често е причина за загуба на коса както при жените, така и при мъжете.

От Healthline споменават още две съществени ползи от процедурите с черен чай - той хидратира и кара косъма да потъмнее. Последният ефект се дължи на теафлавините, от които идва и неговият черен цвят.

Кожата, водата и какво е значението й за хидратацията на кожата

Хидратира ли се кожата, когато пием вода

Отговарят дерматолозите

В същото време обаче експертите напомнят да внимаваме - дългият престой с вълшебната отвара, може да причини и изсушаване.