Зеленият чай е на първа линия не само в борбата с COVID-19, но е и ефикасно оръжие - при това научно оправдано, срещу още куп други болести.

Коронавирусът, натуралният шоколад, зеленият чай и ефектът им в борбата с COVID-19

Зелен чай и натурален шоколад срещу COVID-19

Как му влияят

Ето и някои от доказаните му ползи за нашето здраве, събрани от Articles Vally, стига да го консумираме, без да прекаляваме, разбира се.

Подобрява притока на кръв и намалява холестерола

Още през 2013 г. изследвания доказаха, че зеленият чай помага срещу редица проблеми, свързани със сърцето. От високо кръвно налягане до сърдечна недостатъчност.

Снимка 510165

Източник: iStock

Друго проучване, от 2006 г., потвърди слуховете за намалената смъртност, включително от сърдечно-съдови заболявания, сред най-върлите почитатели на напитката.

За целта учените са наблюдавали под лупа над 40 000 японци на възраст 40-79 години в продължение на 11 години. Какво се оказва? За да намалим риска от смърт, особено от сърдечно-съдови неприятности, трябва да пием по пет чаши зелен чай на ден. А през 2011 г. излезе черно на бяло и доказателството, че любимата ни напитка сваля нивата на LDL холестерола.

Помага при някои видове рак

Съдържа завидно количество полифеноли, които намаляват туморния растеж при множество видове рак като този на гърдата, пикочния мехур, белите дробове, простатата и кожата. Отделно предпазва от неприятностите, които причинява ултравиолетовото UVB лъчение.

Подобрява паметта

Изследванията доказват, че зеленият чай подобрява когнитивните функции на мозъка, особено паметта ни.

Снимка 510170

Мнозина специалисти разчитат силно на него в лечението на различни когнитивни нарушения, свързани с невропсихиатрични разстройства като деменция.

Бори се с излишните килограми

Според някои проучвания активната съставка в зеления чай - EGCG - може да удари едно рамо в свалянето на един-два от излишните килограми. Според други обаче, няма такива шансове. Какъвто и да е резултатът, едно е сигурно, че поне няма да качим заради редовната му консумация.

Пази клетките от увреждане

Съдържа полифеноли и много антиоксиданти, тоест има силен противовъзпалителен ефект. Така топла напитка защитава клетките ни от увреждане, а сред видимите ефекти са по-здравият и млад вид на кожата ни.

Успокоява

Любимата ни топла напитка е богата на теанин - вълшебна аминокиселина, прочута с със своя релаксиращ ефект и пръв приятел при състояния на тревожност и депресия.

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

Дозата прави отровата

Полезен е за зъбите

Оксидантът катхин в зеления чай пък бори бактериите и вирусите, които водят до инфекции на гърлото и всякакви стоматологични заболявания от типа на кариес.