Миризмите на лятото са много - солен въздух, нагрят асфалт, изсъхнала трева, мохито. Или праскови. Малко вероятно е ароматът на тази сочни плодове да остане с нас и през студените месеци. Затова почерпихме няколко идеи от кулинарния сайт BonAppetit за това как да запазим и ползваме всяка част от прасковата - от люспата до костилката.
Източник: iStock
Люспите
Най-лесният начин да обелим праскова или какъвто и да е друг плод е, като цепнем леко с нож долната страна, след което го пуснем за няколко секунди във вряла, а после и в студена вода. Обелените люспи можем да изсушим за около 3 минути на микровълнова или малко по-дълго - на стандартна фурна. След това само трябва да ги пуснем в блендера, за да се сдобием с ароматен прах, който да използваме за декорация или овкусяване на сладоледи, сладкиши и смутита.
Плодът
За тук нямахме нужда от много подсказване - конфитюр, сладко или компот от праскови ще съхранят аромата на лятото.
Източник: iStock
Костилките
Те притежават специфичния леко горчив аромат на черешите, бадемите или кайсиите. Всъщност много от продуктите, с които свързаме бадемите като марципан или амарето, се правят от костилките на тези плодове, а не от самите бадеми. Как да стигнем до ядката на прасковата? Първо трябва да изпечем костилките на сух тиган за около 15 минути, като ги бъркаме често. След това ги счукваме, вадим ядката и повтаряме процедурата с тигана.