Всичко, което консумираме, влияе върху цялостното ни здраве - както физическото, така и психическото. И ако искаме да го поддържаме с течение на годините, здравословното хранене трябва да се превърне в начин на живот, а не временна диета.

Какво да ядем, за да се предпазим от Алцхаймер и деменция

Какво да ядем, за да се предпазим от Алцхаймер и деменция

Една конкретна диета се оказва над всички останали

Разбира се, ние не можем да влияем на гените или напредването на възрастта, но от друга страна, има редица фактори, които са в наши ръце.

С правилно хранене може да намалим възпалението в тялото и оксидативния стрес, да подпомогнем здравето на съдовата система и да поддържаме метаболитния баланс - всички от които намаляват и риска от развитие на деменция.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

За щастие, има много храни, които учените са доказали като полезни за мозъка. А тяхната редовна консумация, наред с цялостно пълноценно хранене и редовна физическа активност, са един от най-ефективните и достъпни начини да се предпазим от неврологичното заболяване.

Ето три храни, които здравните експерти препоръчват да ядем всяка седмица, за да намалим риска от деменция.

Горски плодове

Горските плодове са богати на флавоноиди - вид съединение, което се намира в растенията и има антиоксидантни свойства.

Снимка 725446

Източник: iStock

Смята се, че флавоноидите предпазват сигналните пътища в мозъка, което подпомага запазването на добра памет, когнитивна функция и способност за извършване на ежедневни дейности.

Морски дарове и риба

Всички видове морски дарове имат ползи за намаляване на риска от деменция. Но най-полезни са тези с по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини, пъстърва и риба тон, особено консумирани поне веднъж седмично.

Снимка 725447

Източник: iStock

Редовната им консумация е свързана и с по-нисък риск от сърдечни заболявания. А благодарение на съдържанието им конкретно на омега-3, помагат за намаляване на образуването на амилоидни протеинови клъстери в мозъка, които допринасят за смъртта на здрави мозъчни клетки и потенциалното развитие на деменция.

Неочакваният симптом, че страдаме от повишен риск от деменция

Неочакваният симптом, че страдаме от повишен риск от деменция

Свързан е с качеството на съня ни

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са сред ключовите храни, които помагат за намаляване на риска от деменция. И е препоръчително да ядем кейл, спанак и рукола всяка седмица. Според проучване тяхната консумация е свързана с по-малко натрупване на плака в мозъка, показателна за неврологичното заболяване.

Снимка 725448

Източник: iStock

Препоръчително е всяка седмица да се стремим да включваме в менюто си 30 или повече различни растителни храни. Освен плодовете и зеленчуците, не бива да пропускаме също бобовите култури, пълнозърнестите храни, ядките, семената и дори билките, пише Parade.