Всеки модерен човек се стреми да бъде в крак с новостите, когато става дума за здравословен начин на живот. Ето защо суперхраните трупат все по-голяма популярност.
Морингата е една от тях, но сякаш често остава в сянка. Всъщност става въпрос за дърво, което се среща в Индия и части от Африка.
Любопитното е, че почти всички части на дървото се ядат или използват като съставки в традиционните билкови лекарства. Това важи в пълна сила за листата и шушулките на дървото.
Източник: iStock
Листата например са източник на витамини и минерали. В 21 грама свежи листа от моринга се съдържат два грама протеин и 19% от препоръчителния ни дневен прием на витамин B6, 12% от този на витамин C и 11% приема на желязо.
Но в повечето части на света листата от моринга се предлагат сушени, директно стрити на прах или под формата на капсули. Колкото до вече споменатите шушулки, те са по-бедни на витамини и минерали от листата, но много богати на витамин C, пише Healthline.
Източник: iStock
Недостатъкът на листата от моринга е, че съдържат антинутриенти, които могат да намалят усвояването на минерали и протеини. Но от положителната страна трябва да сложим и наличието на антиоксиданти, които са повече от добре дошли.
Има и някои изследвания, които показват, че морингата може да понижи нивата на кръвната захар. Тези изследвания обаче са правени предимно върху животни, така че трябват още и по-убедителни, за да добавим уверено и този плюс към списъка.
Източник: iStock
Но е сигурно, че приемът на моринга може да намали възпаленията в тялото, както и холестерола. Има няколко изследвания върху мишки, които показват, че тази суперхрана предпазва от някои от ефектите на натравянето с арсен.
Както знаем, арсенът може да се съдържа в много високи нива в някои видове ориз, а това да доведе до нежелани здравословни проблеми. Все още обаче не е ясно дали морингата би действала по същия начин срещу арсена и при хората.