Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши и малките червени плодове ни изкушават от витрината на всеки хранителен магазин.

Амброзия - плодова салата с череши, ананас, сметана и как да си я приготвим по класическа рецепта

Най-свежата плодова салата

И за закуска, и за десерт

По традиция в началото цените на пазара са доста високи, но това не спира хората да опитат първите за годината череши.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Освен вкусни и традиционни за нашите ширини, черешите крият в себе си много полезни хранителни вещества, заради които си заслужава да ги консумираме, докато имаме тази възможност. Ето и пет добри причини защо да го правим.

Богати са на антиоксиданти

Черешите може и да са дребни, но са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са голяма група от растителни химикали, помагащи за борбата с клетъчните увреждания. 

Снимка 665773

Източник: iStock

Освен това намаляват възпаленията и подобряват цялостното ни здравословно състояние. Най-много антиоксиданти ще извлечем, ако консумираме черешите сурови, но дори да ги изстискаме на сок, те пак ще се запазят. Нивото на антиоксиданти в плодчетата намалява, когато те биват замразени или консервирани.

По-добро възстановяване след тренировка 

Изследване доказва, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите помагат за облекчаването на болката в мускулите след тренировка. Също така намаляват възпаленията, причинени от физическото натоварване.

Снимка 537779

Източник: iStock

В този случаи вишните може да са по-добрият вариант и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Но като цяло, черешите подобрят представянето по време на физически упражнения.

Полезни са за сърцето

Не едно и две изследвания показват, че консумацията на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни заболявания. Специално при черешите, голяма заслуга за опазването на сърцето имат калиевите и полифенолните антиоксиданти.

В около 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат около 10% от необходимата ни дневна доза калий. Именно този минерал е от съществено значение за сърдечното здраве, защото поддържа сърдечния ритъм нормален и помага за премахването на излишния натрий от тялото.

Облекчават симптомите на артрит и подагра

Силният противовъзпалителен ефект на черешите помага за намаляването и облекчаването на симптоми на артрит и подагра, пише Healthline.

Снимка 577664

Източник: iStock

Има изследвания, които показват как консумацията на череши влияе пряко върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на нивата на пикочна киселина, която бива задържана в организма при подагра.

По-добър сън

Консумацията на череши и сок от вишни може да подобри качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна важност за общото ни здраве.

5 причини защо да консумираме повече горски плодове

5 причини защо да консумираме повече горски плодове

Хем вкусно, хем полезно

Ползите за съня се дължат на високата концентрация на растителни съединения в плода. Черешите също така са източник на мелатонин, който помага за регулирането на съня.