Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши и малките червени плодове ни изкушават от витрината на всеки хранителен магазин.
По традиция в началото цените на пазара са доста високи, но това не спира хората да опитат първите за годината череши.
Освен вкусни и традиционни за нашите ширини, черешите крият в себе си много полезни хранителни вещества, заради които си заслужава да ги консумираме, докато имаме тази възможност. Ето и пет добри причини защо да го правим.
Богати са на антиоксиданти
Черешите може и да са дребни, но са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са голяма група от растителни химикали, помагащи за борбата с клетъчните увреждания.
Източник: iStock
Освен това намаляват възпаленията и подобряват цялостното ни здравословно състояние. Най-много антиоксиданти ще извлечем, ако консумираме черешите сурови, но дори да ги изстискаме на сок, те пак ще се запазят. Нивото на антиоксиданти в плодчетата намалява, когато те биват замразени или консервирани.
По-добро възстановяване след тренировка
Изследване доказва, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите помагат за облекчаването на болката в мускулите след тренировка. Също така намаляват възпаленията, причинени от физическото натоварване.
Източник: iStock
В този случаи вишните може да са по-добрият вариант и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Но като цяло, черешите подобрят представянето по време на физически упражнения.
Полезни са за сърцето
Не едно и две изследвания показват, че консумацията на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни заболявания. Специално при черешите, голяма заслуга за опазването на сърцето имат калиевите и полифенолните антиоксиданти.
В около 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат около 10% от необходимата ни дневна доза калий. Именно този минерал е от съществено значение за сърдечното здраве, защото поддържа сърдечния ритъм нормален и помага за премахването на излишния натрий от тялото.
Облекчават симптомите на артрит и подагра
Силният противовъзпалителен ефект на черешите помага за намаляването и облекчаването на симптоми на артрит и подагра, пише Healthline.
Източник: iStock
Има изследвания, които показват как консумацията на череши влияе пряко върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на нивата на пикочна киселина, която бива задържана в организма при подагра.
По-добър сън
Консумацията на череши и сок от вишни може да подобри качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна важност за общото ни здраве.
Ползите за съня се дължат на високата концентрация на растителни съединения в плода. Черешите също така са източник на мелатонин, който помага за регулирането на съня.