Водораслите са далеч от традиционен продукт за родната ни кухня, но разнообразието на пазара вече ни дава възможност да опитаме всякакви вкусове от различни краища на света. И ако се окаже, че ни допадат, може да ги включим в менюто си. Ето и какви ползи може да ни донесе това.

Протеин, гъби, храна, насекоми, водорасли и кои са новите източници на протеини

Кои са новите източници на протеини

Те имат устойчив произход и пазят околната среда

Различни изследвания, проведени в Япония, където водораслите често присъстват на трапезата, доказват, че редовната им консумация намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и от сърдечни удари при мъжете. Този ефект се дължи на съдържанието на полифеноли в тях. Те освен това намаляват риска от рак и регулират кръвното налягане.

Други учени пък твърдят, че ползите от консумация на този продукт е трудно да се усетят от хора, които нямат здравословни проблеми. Но ако страдаме от диабет тип две или сме с наднормено тегло, може да очакваме значително подобрение. За целта трябва да консумираме 5-10 грама сухо тегло на ден. С тях си набавяме голямо количество фибри и хранителни вещества и помагаме за контрола на нивата на кръвна захар.

Снимка 653335

Източник: iStock

Водораслите са богати на витамин А, С, Е, В 12 и К, както и на фолиева киселина, цинк, калций, магнезий и натрий, желязо и рибофлавин. Освен това са добър източник на омега-3 мастни киселини, както и на голямо количество протеин, важни аминокиселини и антиоксиданти като флаваноиди и каротеноиди. Тяхното количество варира в зависимост от вида на растението.

Освен това водораслите са богати и на още два типа много важни за здравето ни вещества - фибри и полизахариди. Те се грижат за баланса между добрите и лошите бактерии в чревната микрофлора, от които зависят много аспекти на нашето състояние, като например ефективност на имунната система. Фибрите също така създават чувство за ситост за по-дълго време и подтискат глада, което е търсен ефект, когато искаме да свалим килограми.

Някои видове водорасли са ефективни в борбата с наднорменото тегло, защото веществото натриев алгинат, което съдържа, е инхибитор на липазата - ензим, който помага за усвояването на мазнините. Така тези растения може да намалят количеството усвоени от тялото мазнини с до 75%.

Снимка 653331

Източник: iStock

Това е една от основните причини учените да смятат, че водните растения имат място в менюто ни, дори под формата на прах например, който се добавя към различни рецепти. Все още обаче са необходими допълнителни изследвания дали различните видове обработка ще повлияят негативно на ползите от натриевия алгинат.

Все пак на водораслите се гледа и с леки притеснения заради възможността те да са замърсени с арсен, йод или олово. Но все пак всички видове, които са предназначени за консумация, преминават през щателни проверки.

А и учените успокояват, че и да има арсен, той е в такива количества, че ще се изхвърли чрез урината. Aко консумираме и не повече от препоръчителната дневна доза, трудно бихме могли да предозираме и с йода в тях.

Акулите, водораслите и как морските хищници успяват да се надрусат с тях

Наркотикът, който акулите откриват във водата

Нещо влияе на поведението им

В разумни количества той е полезен и дори необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която регулира редица процеси в организма. Освен това водораслите съдържат и важната аминокиселина тирозин, която има сходни функции.