Масаж, релакс и онова страхотно отпускащо усещане за тялото и ума. Наистина много го обичаме, затова е често си го подаряваме. И не бива да гледаме на него като лукс, а по-скоро като на необходимост, защото ползите далеч не се изчерпват до справяне с болките в кръста и гърба например.

Колко често да ходим на масаж

Колко често да ходим на масаж

Видове масаж и за какво помагат

Докато в повечето случаи определят ефекта от масажа като краткотраен, всъщност той може да има дългосрочни ползи, свързани както с продължителността на живота ни, така и с неговото качество. Разбира се, ако го практикуваме редовно.

Различни изследвания досега са доказали, че масажът има терапевтични свойства както върху физическото, така и върху психичното ни здраве, а и върху цялостното състояние на организма. Още през 2016 г. се посочва връзка между него и продължителността на живота и се посочва, че подобрява общото благосъстояние на хора в напреднала възраст. През 2022 г. пък се установява, че този тип терапия повлиява ефективно и на пациенти с генерализирано тревожно разтройство.

Снимка 665300

Източник: iStock

Дълголетието все по-често се свързва и с правилния контрол върху стреса - фактор от ежедневието, който води до преждевременно стареене. а редовното ходене на масаж е един страхотен начин да се борим със стреса и негативните последствия от него върху организма.

Масажите подпомагат и активното движение, и гъвкавостта ни. Те са страхотен начин да активираме мускулите и да ги подготвим за натоварване или пък да ги отпуснем след него. Затова ако се практикуват и в по-напреднала възраст ще могат да се извлекат редица ползи за двигателното състояние, което е пряко свързано с качеството на живот.

Масажите са полезни и заради това, че подобряват кръвообращението, притока на лимфна течност и хранителни вещества до всяка част от тялото. По този начин буквално се подмладяваме вътрешно, подпомагат се различни процеси и системи и се намалява възможността от развитие на някои заболявания, обяснява Health News.

Масаж на скалпа, стрес, растеж на косата и какви са другите ползи от него

Многобройните ползи от масаж на скалпа

От борба със стреса до стимулиране на растежа на косата

За да получим всички тези ползи обаче, трябва да бъде редовни и постоянни. Препоръките са за масаж два или три пъти в седмицата с продължителност по 60 минути. Ако предпочитаме да е само на гръб, и сесия от 20-30 минути също ще ни донесе много ползи.